Endometrioza/ Cili trajtim është më efektivi?

0
162

Endometrioza është një gjendje gjinekologjike ku indet e ngjashme me mitrën rriten jashtë mitrës, duke çuar në dhimbje dhe probleme të mundshme të fertilitetit.

Ndërsa nuk ka një kurë përfundimtare, trajtime të ndryshme synojnë të menaxhojnë simptomat dhe të përmirësojnë cilësinë e jetës. Terapitë alternative, të tilla si akupunktura dhe ndërgjegjja, si dhe ndryshimet në stilin e jetës mund të ndihmojnë gjithashtu në zbutjen e dhimbjes dhe reduktimin e inflamacionit.

Çfarë mjekimi përdoret për trajtimin e endometriozës?

Kontraceptivët hormonalë të kombinuar (pilula për kontrollin e lindjes), që përmbajnë etinil estradiol (një estrogjen) dhe progestine (progesterone sintetike), përdoren zakonisht si një terapi e linjës së parë për endometriozën.

Pilulat vetëm me progestinë konsiderohen një trajtim i linjës së dytë dhe mund të jenë të dobishme për njerëzit që nuk janë kandidatë të mirë për trajtim me estrogjen ose që nuk iu përgjigjën terapisë së kombinuar hormonale.

Rreth 70% e grave që përdorin progestin janë të kënaqur me trajtimin.

Një tjetër opsion i linjës së dytë përfshin agonistët dhe antagonistët e hormonit çlirues të gonadotropinës (GnRH), të cilët janë gjithashtu mënyra efektive për menaxhimin e hormoneve që ndikojnë në endometriozën. Megjithatë, këto medikamente mund të kenë efekte anësore dhe kufizime për sa kohë mund të përdoren.

Antagonistët e GnRH si relugolix dhe linzagolix janë aktualisht në vlerësim, shpesh në kombinim me dozë të ulët estrogjen-progestin.

Kirurgjia mund të jetë e nevojshme për raste të rënda të endometriozës.

Cili është mjekimi i linjës së parë për endometriozën?

Kontraceptivët hormonalë të kombinuar, zakonisht në formën e pilulave të kontrollit të lindjes që përmbajnë etinil estradiol dhe progestina, shpesh përshkruhen si një trajtim i linjës së parë për endometriozën.

A është efektiv mjekimi për endometriozën?

Ndërsa nuk ka kurë për endometriozën, trajtimi mjekësor mund të zvogëlojë në mënyrë efektive simptomat e dhimbshme, duke përmirësuar cilësinë e përgjithshme të jetës.

Ilaçet për endometriozën mund të ndihmojnë:

  • lehtësojnë dhimbjet
  • zvogëloni simptomat menstruale, të tilla si ngërçet dhe parehati
  • rregullojnë ciklin menstrual
  • përmirëson mirëqenien emocionale për shkak të lehtësimit të dhimbjes
  • përmirësoni gjumin

Opsionet e trajtimit për endometriozën

Opsionet e trajtimit për endometriozën përfshijnë:

Pilulat e kombinuara të kontrollit të lindjes: Rregullimi i hormoneve me pilula kontraceptive që përmbajnë etinil estradiol (një estrogjen) dhe progestina (progesteron sintetik) mund të lehtësojë simptomat.

Pilula vetëm me progestinë: Kjo është një pilulë kontraceptive që përmban vetëm progestinë.

IUD hormonale: Kjo pajisje intrauterine (IUD) liron hormone për të reduktuar dhimbjen dhe gjakderdhjen.

Agonistët e GnRH: Këto barna shkaktojnë një gjendje të përkohshme të ngjashme me menopauzën për të lehtësuar simptomat.

Depo medroksiprogesteroni acetat: Ky është një injeksion që pengon ovulimin.

Laparoskopia: Ky është një operacion minimal invaziv për të hequr indin endometrial.

Laparotomia: Në raste të rënda, ky lloj operacioni i hapur abdominal mund të jetë i nevojshëm.

Histerektomia: Në raste shumë të rënda, mund të rekomandohet heqja e mitrës.

Lehtësues dhimbjesh pa recetë: Ibuprofeni ose medikamentet me recetë mund të ndihmojnë në menaxhimin e dhimbjes.

A ka një kurë për endometriozën?

Ndërsa ka opsione të ndryshme trajtimi në dispozicion për të menaxhuar simptomat, të tilla si medikamente, terapi hormonale dhe kirurgji, këto qasje shpesh synojnë lehtësimin e dhimbjes dhe përmirësimin e cilësisë së jetës në vend që të ofrojnë një kurë përfundimtare.

Leave a Reply