Çfarë ndodh nëse enët e gjakut ngatërrohen?

0
164

Keqformimet arteriovenoze (AVM) janë ngatërresa të enëve të gjakut që shkaktojnë rrjedhjen atipike të gjakut midis venave dhe arterieve. Nëse ato çahen, mund të jenë kërcënuese për jetën.

AVM zakonisht zhvillohen në mitër ose menjëherë pas lindjes.

Ata shpesh nuk shkaktojnë asnjë simptomë dhe mund të gjenden rastësisht gjatë testimit për një gjendje tjetër shëndetësore.

Zakonisht zhvillohen në tru ose në palcën kurrizore. Një këputje e një AVM në këto pjesë të trupit tuaj mund të shkaktojë gjakderdhje kërcënuese për jetën ose komplikime të tjera serioze si konvulsione ose goditje në tru.

Nëse mjeku mendon se AVM është në një rrezik të lartë të gjakderdhjes, ai mund të rekomandojë kirurgji. AVM me rrezik të ulët mund të mos kenë nevojë për trajtim.

Simptomat e keqformimit arteriovenoz

Keqformimet arteriovenoze më së shpeshti ndodhin në trurin dhe palcën kurrizore. Shumicën e kohës, AVM-të nuk shkaktojnë ndonjë simptomë të dukshme nëse nuk çahen.

Profesionistët e kujdesit shëndetësor shpesh i zbulojnë ato rastësisht gjatë trajtimit ose imazhit për një gjendje të palidhur ose gjatë një autopsie pas vdekjes.

AVM-të zbulohen më së shpeshti tek të rriturit më të vjetër se 20 vjeç, pasi fëmijët rrallë kanë shenja ose simptoma të dukshme.

Simptomat e këputjes së AVM

Një AVM e këputur mund të shkaktojë shumë simptoma të ndryshme në varësi të vendit ku ndodh në trup. Disa nga simptomat e mundshme nëse ndodh në trurin ose palcën kurrizore përfshijnë:

 • konvulsione
 • dhimbje koke
 • probleme vizuale
 • dobësi e muskujve
 • probleme të të folurit
 • probleme me lëvizjen
 • ndjesi të pazakonta
 • problemet konjitive
 • marramendje
 • humbja e vetëdijes

Komplikimet e AVM

AVM-të mund të rrjedhin gjak dhe të shkaktojnë komplikime serioze. Disa komplikime si goditja në tru mund të jenë kërcënuese për jetën. Komplikime të tjera serioze mund të përfshijë:

 • abscesi i trurit
 • nivele të ulëta të oksigjenit (hipoksemia)
 • gjakderdhje kërcënuese për jetën
 • vonesa në zhvillim tek fëmijët
 • grumbullimi i lëngjeve në tru (hidrocefalus)

Trajtimi i keqformimeve arteriovenoze

Nëse mjeku mendon se AVM është në një rrezik të ulët të këputjes, mund të mos keni nevojë për ndonjë trajtim specifik. Nëse ata mendojnë se AVM mund të këputet, mjeku ka të ngjarë të rekomandojë kirurgji.

Opsionet e trajtimit kirurgjik përfshijnë:

Kirurgjia konvencionale: Kirurgjia konvencionale përfshin hyrjen në trurin ose palcën kurrizore dhe heqjen e AVM duke shkaktuar sa më pak dëme që të jetë e mundur në indet e shëndetshme. Mund të përdoret për AVM në shtresat më të jashtme të trurit ose palcës kurrizore.

Embolizimi endovaskular: Embolizimi endovaskular përfshin futjen e një kateteri përmes një arterie derisa maja të arrijë AVM-në. Kirurgu më pas do të injektojë një substancë ose do të fusë një spirale ose tullumbace për të krijuar një mpiksje.

Radiokirurgjia: Radiokirurgjia përfshin përdorimin e një rreze rrezatimi shumë të fokusuar për të mbyllur AVM.

Një AVM e këputur vjen me një rrezik të lartë vdekjeje nëse ndodh në tru. Nëse mjeku mendon se AVM është në një rrezik të lartë të këputjes, ai mund të rekomandojë kirurgji për të parandaluar që kjo të ndodhë.

Leave a Reply