Çfarë duhet të dini rreth Spondilitit piogjen?

0
153

Spondiliti pigonik është një infeksion i rrallë bakterial i shtyllës kurrizore që mund të shkaktojë dhimbje dhe të çojë në probleme neurologjike. Mjekët shpesh kanë nevojë për një radiografi ose MRI për të konfirmuar një diagnozë. Por mund t’ju duhet të filloni trajtimin me antibiotikë përpara një diagnoze.

Një infeksion piogjen është çdo infeksion që shkakton prodhimin e qelbit. Spondiliti është një term i gjerë që përshkruan sëmundjet e shtyllës kurrizore.

Spondiliti piogjenik është një lloj infeksioni që prodhon qelb që prek nyjet e shtyllës kurrizore. Shpesh është për shkak të infeksioneve bakteriale që përshkojnë gjakun.

Sëmundja mund të shkaktojë paaftësi të përkohshme ose të përhershme. Kjo mund të përfshijë probleme neurologjike sepse shpina është pjesë e sistemit nervor qendror.

Çdokush mund të ketë spondilit piogjenik, por ka tendencë të jetë rreth dy herë më i zakonshëm te meshkujt. Të rriturit në të dyzetat fillojnë të kenë një rrezik në rritje të spondilitit piogjenik dhe rreziku vazhdon të rritet me rritjen e moshës.

Le të shohim më nga afër shkaqet, trajtimet dhe efektet e spondilitit piogjen.

Çfarë e shkakton spondilitin piogjen?
Spondiliti piogjen është për shkak të baktereve që hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe më pas udhëtojnë në shtyllën kurrizore.

Lloji bakterial më i zakonshëm i lidhur me spondilitin piogjen është Staphylococcus aureus. Një tjetër shkaktar i zakonshëm bakterial është Escherichia coli (E. coli). Është një shkak kryesor i infeksioneve të traktit urinar, të cilat më vonë mund të lëvizin në shtyllën kurrizore.

Ekzistojnë gjithashtu raporte për lloje të tjera bakteresh, si Staphylococcus schleiferi ose Streptococcus constellatus, që shkaktojnë spondilit piogjenik, por këto janë të rralla.

Bakteret mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut përmes prerjeve të hapura ose plagëve, kështu që është e rëndësishme të përdorni fasha të përshtatshme dhe t’i ndryshoni ato rregullisht. Larja e shpeshtë e duarve mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e infeksioneve.

Disa procedura mjekësore kërkojnë qasje të drejtpërdrejtë në shtyllën kurrizore. Derisa këto plagë të shërohen plotësisht, ato mund të ofrojnë një mënyrë që bakteret të arrijnë në shtyllën kurrizore. Këto procedura mund të përfshijnë:
operacionet e shtyllës kurrizore
injeksione epidurale
bllokimi nervor
diskografia
punksion lumbal

Cilat janë simptomat e spondilitit piogjen?
Simptomat më të zakonshme të spondilitit piogjenik zakonisht shfaqen shumë papritur dhe përfshijnë:
dhimbje kurrizore
butësi
ethe
humbja e diapazonit të lëvizjes

Simptoma të tjera që mund të përjetoni nëse keni spondilit piogjenik përfshijnë:
të përziera
të vjella
humbje e oreksit
humbje peshe e pashpjegueshme
letargji
sëmundja
konfuzion

Për disa njerëz, mund të mos ketë shumë simptoma. Kjo mund ta bëjë më të vështirë diagnostikimin.

Cili është trajtimi i spondilitit piogjen?

Nëse një mjek dyshon se mund të keni spondilit piogjenik, është e zakonshme të filloni trajtimin me antibiotikë përpara se të merrni një diagnozë. Pas konfirmimit të një diagnoze, ata mund të rregullojnë llojet ose sasinë e antibiotikëve.

Ju mund të prisni të merrni antibiotikë intravenoz (IV) përpara se përfundimisht të kaloni në antibiotikë oralë. Ekspertët nuk kanë përcaktuar se sa kohë duhet të merrni antibiotikë, por mund të prisni diku nga 4-8 javë.

Për shkak të dëmtimit strukturor të shtyllës kurrizore, mund t’ju duhet gjithashtu pushim në shtrat për të lehtësuar presionin dhe për të zvogëluar dhimbjen. Ju gjithashtu mund të keni nevojë të mbani një allci për disa javë apo edhe muaj për të ndihmuar shtyllën kurrizore të shërohet në pozicionin e duhur.

Nuk është shumë e zakonshme, por disa njerëz kanë nevojë për trajtim kirurgjik për spondilitin piogjen. Kjo është zakonisht për të ndihmuar në lehtësimin e presionit në palcën kurrizore, e cila mund të shkaktojë simptoma neurologjike.

Leave a Reply