Dhimbjet e shpinës/ Arsyeja mund të jetë kjo sëmundje e rrallë

0
202

Dhimbja e shpinës është shumë e zakonshme. Studiuesit vlerësojnë se 619 milionë njerëz në mbarë botën kishin dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës në vitin 2020.

Problemet me disqet në pjesën e poshtme të shpinës janë një shkak i mundshëm i dhimbjes së shpinës. Kjo përfshin disqe të fryrë.

Disku i fryrë kundrejt hernies së diskut

Disqet ndërvertebrale kanë dy shtresa. Bërthama pulposus është shtresa e brendshme më e butë, e ngjashme me pelte. Ai vepron si një amortizues, duke shpërndarë forcat kur lëvizni. Fibroza anulus është shtresa e jashtme e fortë që përbëhet nga kërc. Ndihmon në mbështetjen dhe mbrojtjen e bërthamës pulposus.

Një disk i fryrë ka ende një fibrozë anulus të paprekur. Sidoqoftë, vetë disku është shtrirë përtej rruazave përreth dhe në kanalin kurrizor. Ndonjëherë mund të godasë rrënjët nervore ose palcën kurrizore. Një disk i fryrë përfundimisht mund të përparojë në një hernie diskale.

Në një hernie diskale, fibroza anulus nuk është e paprekur dhe është çarë. Kjo lejon që bërthama e butë pulposus të rrjedhë në indet përreth.

Çfarë mund të shkaktojë një disk të fryrë në pjesën e poshtme të shpinës?

Ka disa shkaqe të mundshme të një disku të fryrë në pjesën e poshtme të shpinës. Ne i shqyrtojmë këto më poshtë.

*Sëmundja degjenerative e diskut

Sëmundja degjenerative e diskut (DDD) është një shkak i zakonshëm i fryrjes së disqeve në pjesën e poshtme të shpinës. Ndodh për shkak të konsumimit natyral të disqeve në lidhje me moshën.

Në përgjithësi, disqet pësojnë një sërë ndryshimesh strukturore ndërsa plakemi. Një nga këto është se ato priren të thahen dhe përmbajnë më pak ujë, duke bërë që të humbasin lartësinë dhe të fryhen nga jashtë.

Disqet në pjesën e poshtme të shpinës, të quajtura shtylla kurrizore lumbare, zakonisht preken nga DDD. Studiuesit kanë vlerësuar se 266 milionë njerëz në mbarë botën përjetojnë DDD lumbare çdo vit.

Rritja e moshës është një nga faktorët kryesorë të rrezikut për DDD lumbare. Gjenetika gjithashtu luan një rol të rëndësishëm, me rreth 50-70% e DDD që shkaktohet nga trashëgimia gjenetike. Gjëra të tjera që mund të përshpejtojnë zhvillimin e DDD përfshijnë:

  • lëndimet e mëparshme
  • obeziteti
  • tendosje e përsëritur në pjesën e poshtme të shpinës, të tilla si ngritja e shpeshtë e rëndë, tërheqja ose përkulja
  • qëndrim i dobët
  • mënyrë jetese sedentare
  • pirja e duhanit
  • faktorët socio-ekonomikë

*Lëndimi

Ndërsa disqet e fryrë në pjesën e poshtme të shpinës më shpesh ndodhin për shkak të DDD, është e mundur që një dëmtim mund t’i shkaktojë gjithashtu ato. Kjo mund të ndodhë për shkak të gjërave të tilla si një rënie ose një përplasje me makinë.

Lëndimet sportive gjithashtu shpesh mund të ndikojnë në pjesën e poshtme të shpinës. Shpina e mesit është një vend i lënduar zakonisht në shumë sporte, si futbolli amerikan, bejsbolli dhe kërcimi.

Disku i fryrë në simptomat e shpinës

Shumë njerëz me një disk të fryrë në pjesën e poshtme të shpinës nuk kanë simptoma.

Për shembull, një studim i vjetër i vitit 2015 zbuloi se prevalenca e fryrjes së diskut ishte 30% te pjesëmarrësit në moshën 20 vjeç, duke u rritur në 84% në moshën 80 vjeç. Asnjë nga këta njerëz nuk kishte asnjë simptomë.

Megjithatë, është e mundur që një disk i fryrë të fillojë të shtypë indet e afërta, siç janë rrënjët nervore në shtyllën kurrizore lumbare. Kjo mund të çojë në dhimbje të shpinës që mund të:

variojnë në ashpërsi nga të lehta në të rënda

vijnë e shkojnë

përhapet në të pasmet dhe kofshët

përkeqësohen kur bëni lëvizje të caktuara, si ngritja ose përkulja

shkaktojnë dobësi, mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë, të cilat mund të ndikojnë në ecjen

Si të trajtoni një disk të fryrë në pjesën e poshtme të shpinës?

Një disk i fryrë në pjesën e poshtme të shpinës mund të trajtohet me mjete juridike shtëpiake dhe trajtime pa recetë (OTC) ose me trajtim mjekësor.

Mjetet juridike në shtëpi dhe trajtimi OTC

Disa nga mjetet juridike të mundshme shtëpiake për dhimbjen e shkaktuar nga një disk i fryrë në pjesën e poshtme të shpinës përfshijnë:

duke përdorur terapi të nxehtë dhe të ftohtë me një jastëk ngrohjeje ose një kompresë të ftohtë

duke qëndruar aktiv, por duke shmangur aktivitetet ose lëvizjet që shkaktojnë ndezjen e dhimbjes

duke u përpjekur të përmirësoni qëndrimin tuaj

kryerja e ushtrimeve për forcimin thelbësor

duke marrë hapa për të menaxhuar peshën nëse keni mbipeshë ose obezitet

duke bërë gjumë adekuat dhe cilësor gjatë natës

gjetja e mënyrave efektive për të lehtësuar stresin, pasi stresi mund t’i përkeqësojë ndjesitë e dhimbjes

Ju gjithashtu mund të përdorni medikamente OTC për të lehtësuar dhimbjen e shpinës. Disa opsione përfshijnë acetaminofen (Tylenol) ose ilaçe anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs) si:

ibuprofen (Motrin)

naproksen (Aleve)

aspirinë

Trajtim mjekësor

Nëse mjetet juridike shtëpiake dhe trajtimet OTC nuk ndihmojnë me dhimbjen e shpinës për shkak të fryrjes së diskut, mund të rekomandohet trajtim mjekësor. Kjo mund të përfshijë:

duke punuar me një terapist fizik

duke marrë injeksione steroide

kryerja e një procedure kirurgjikale nëse trajtimet e tjera nuk janë efektive.

Leave a Reply