Ushqimi jo i shëndetshëm i adoleshentëve lidhet me përdorimin e celularit

0
358

Edhe përdorimi i moderuar i një celulari “të zgjuar” mund të ndikojë negativisht në cilësinë e të ushqyerit dhe peshën trupore të adoleshentëve, sipas një studimi të madh shkencor të Koresë së Jugut.

Sa më shumë kohë që një adoleshent kalon gjatë ditës në celularin e tij, në smartfonin e tij, aq më shumë ai kënaqet me sjellje të pashëndetshme, sipas një studimi.

Studiuesit, të udhëhequr nga Asistent Profesoresha Hannah Oh e Universitetit të Koresë, e cila bëri prezantimin në internet në Konferencën Ndërkombëtare Ndërkombëtare të Ushqimit 2021 Live Online mbi Shkencën e të ushqyerit, analizuan të dhënat nga më shumë se 53,000 adoleshentë të moshës 12 deri në 18 vjeç.

Studimi lidhi sjelljet e të ushqyerit të shëndetshëm (p.sh. ngrënia e frutave dhe perimeve), si dhe ato të pashëndetshme (ngrënia e ushqimit të shpejtë, ushqimet e skuqura, pijet me sheqer etj.) me kohën e përdorimit të përditshëm të telefonit celular.

U zbulua se adoleshentët që shpenzonin më shumë se pesë orë në telefonat e tyre celularë çdo ditë kishin më shumë gjasa të hanin në mënyrë jo të shëndetshme sesa bashkëmoshatarët e tyre që shpenzonin më pak se dy orë në ditë në telefonat e tyre inteligjentë.

“Ndërsa studimet e mëparshme kanë treguar se shikimi i televizorit është një faktor i rëndësishëm në rritjen e rrezikut të obezitetit tek fëmijët dhe adoleshentët, dihet pak për efektet e kohës para ekranit të smartfonit në dietë dhe obezitet. “Të dhënat tona tregojnë se si koha e përdorimit të telefonit inteligjent ashtu edhe lloji i përmbajtjes që adoleshenti sheh në të, mund të ndikojë në dietën dhe mbipeshën tek adoleshentët”, tha Oh.

Obeziteti ka tendencë të rritet në shumë vende. Fëmijët obezë kanë më shumë gjasa të jenë obezë si të rritur, pra në rrezik më të madh për sëmundje të zemrës, diabet dhe probleme të tjera shëndetësore.

Arsyet e lidhjes mes celularit dhe dietës, sipas studiuesve, janë të ndryshme, si: marketingu dixhital agresiv dhe mashtrues i ushqimit jo të shëndetshëm, konsumimi “abstrakt” i ushqimit gjatë përdorimit të celularit, gjumi i pamjaftueshëm, mungesa e ushtrimeve fizike. Nga ana tjetër, ata theksuan se telefonat inteligjentë mund të përdoren për të përmirësuar shëndetin e adoleshentëve, për shembull përmes aplikacioneve (aplikacioneve) dixhitale që ndihmojnë në monitorimin e ushqyerjes së duhur.

Leave a Reply