Hipertiroidizmi gjatë shtatzënisë/ Sa i rrezikshëm është?

0
140

Hipertiroidizmi në shtatzëni është i rrallë, duke prekur rreth 1-4 në çdo 1000 gra gjatë shtatzënisë.

Diagnoza dhe trajtimi i hershëm dhe i saktë janë veçanërisht të rëndësishme për gratë me hipertiroidizëm gjatë shtatzënisë për të ndihmuar në shmangien e komplikimeve serioze si lindja e parakohshme, hipertensioni dhe të tjera.

Ja çfarë duhet të dini për hipertiroidizmin gjatë shtatzënisë.

Hipertiroidizmi do të thotë që tiroidja po prodhon shumë hormone tiroide. Hormoni i tepërt i tiroides mund të përshpejtojë proceset dhe të stresojë trupin.

Në shtatzëni, fetusi mbështetet në hormonet e prodhuara nga tiroidja e nënës për 18-20 javët e para. Nivelet e duhura të hormoneve tiroide nga nëna janë vendimtare në zhvillimin e sistemit nervor dhe trurit të foshnjës. Në fazat e mëvonshme të shtatzënisë, hormonet e tepërta të tiroides nga nëna mund të çojnë në hipertiroidizëm të fetusit dhe komplikime të tjera.

Cilat janë simptomat e hipertiroidizmit në shtatzëni?

Shenjat e hipertiroidizmit në shtatzëni mund të përfshijnë:

rrahje të parregullta ose të shpejta të zemrës

dridhje e duarve

lodhje

ankth dhe pagjumësi

një pamundësi për të fituar peshën e pritur ose humbjen e peshës

Çfarë e shkakton hipertiroidizmin në shtatzëni?

Hipertiroidizmi në shtatzëni është më së shpeshti rezultat i një sëmundje autoimune të quajtur sëmundja Graves. Antitrupat bëjnë që tiroidja të prodhojë hormone shtesë të tiroides tek individët me sëmundjen Graves.

Në raste më të rralla, sëmundja ekstreme e mëngjesit (hyperemesis gravidarum) ose nyjet e tiroides mund të jenë për shkak të hipertiroidizmit në shtatzëni.

Cilat janë ndërlikimet e hipertiroidizmit në shtatzëni?

Komplikimet e mundshme të hipertiroidizmit të patrajtuar gjatë shtatzënisë për nënën përfshijnë:

Preeklampsi

  • shkëputja e placentës
  • infrakt
  • stuhi horminesh tiroide
  • Komplikimet tek një fëmijë mund të përfshijnë:
  • lindje e parakohshme
  • kushtet e tiroides
  • peshë të ulët të lindjes

Cili është trajtimi i hipertiroidizmit në shtatzëni?

Mjekët përshkruajnë medikamente antitiroide si propylthiouracil dhe methimazole për të trajtuar hipertiroidizmin në shtatzëni.

Në raste të rralla kur një individ është alergjik ndaj medikamenteve ose ka struma, mund të jetë e nevojshme kirurgjia, por në shumicën e rasteve nuk preferohet kirurgjia.

Rastet e hipertiroidizmit në shtatzëni që lidhen me hiperemezën gravidarum mund të kërkojnë trajtim vetëm për dehidratim dhe të vjella.

Shtatzënia me hipertiroidizëm konsiderohet si një situatë me rrezik të lartë. Është e rëndësishme të monitorohen gratë me hipertiroidizëm dhe foshnjat e tyre gjatë shtatzënisë dhe periudhës pas lindjes.

Hipertiroidizmi i pakontrolluar mund të shkaktojë dëm të konsiderueshëm për nënën dhe foshnjën, kështu që individët me faktorë rreziku ose që zhvillojnë simptoma duhet të testohen dhe të fillojnë trajtimin sa më shpejt të jetë e mundur.

Për të inkurajuar shëndetin e mirë të tiroides gjatë shtatzënisë, do t’ju duhet të konsumoni jod shtesë. Ju duhet të flisni me mjekun për të siguruar që dieta dhe suplementet që merrni të ofrojnë sasinë e duhur të jodit për të mbështetur ju dhe të voglin tuaj në rritje.

Shumë nga sëmundjet gjenetike dhe çrregullimet autoimune që çojnë në hipertiroidizëm në shtatzëni nuk mund të parandalohen. Megjithatë, marrja e trajtimit për kushte të njohura dhe gjetja e zgjedhjeve të një stili jetese të shëndetshme mund të ndihmojë shëndetin tuaj të përgjithshëm, duke përfshirë tiroiden.

Leave a Reply