Çfarë është sëmundja e Bergerit?

0
91

Nefropatia IgA, e quajtur edhe sëmundja e Bergerit, është një sëmundje kronike e veshkave që ndodh kur depozitat e imunoglobulinës A (IgA) grumbullohen në veshka.

Imunoglobulinat janë pjesë normale të sistemit imunitar që ndihmojnë trupin të shpëtojë nga infeksionet. Njerëzit me nefropati IgA kanë një version të dëmtuar të imunoglobulinës A. IgA e dëmtuar formon zinxhirë që ngecin në veshka.

Nefropatia IgA prek miliona njerëz në mbarë botën. Ndërsa nefropatia IgA është një sëmundje e përjetshme, për shumicën e njerëzve ajo nuk përparon në ndonjë gjë serioze.

Trajtimi zakonisht përfshin kontrollin e presionit të gjakut dhe niveleve të kolesterolit me medikamente. Disa njerëz me nefropati IgA përfundimisht do të kenë nevojë për transplantim të veshkave.

Cilat janë simptomat?

Në fazat e hershme të nefropatisë IgA, simptoma kryesore është gjaku në urinë. Në terma mjekësorë, kjo quhet hematuria. Simptomat zakonisht fillojnë nga mosha 15 deri në 35 vjeç, por ato mund të kalojnë pa u vënë re për vite me radhë, sepse sasia e gjakut në urinë është shumë e vogël.

Nëse sëmundja përparon dhe fillon të dëmtojë funksionin e veshkave, ju gjithashtu mund të përjetoni:

  • urinë kafe ose në ngjyrë çaji
  • dhimbje në anën e shpinës (dhimbje në krahë)
  • proteina në urinë (proteinuria)
  • presioni i lartë i gjakut (hipertensioni)
  • ënjtje të duarve dhe këmbëve

Çfarë e shkakton atë?

Një imunoglobulinë ose antitrup është një proteinë e madhe që sistemi imunitar përdor për të vrarë bakteret dhe viruset e dëmshme. Një lloj imunoglobuline është imunoglobulina A ose IgA. Kur dikush ka nefropati IgA, IgA e tij nuk funksionon siç duhet. Në vend që të lidhet vetëm me bakteret dhe viruset, IgA gabimisht ngjitet me molekulat e tjera të IgA dhe krijon zinxhirë të gjatë.

Ndërsa zinxhirët qarkullojnë në gjak, ato përfundimisht depozitohen në filtrat e veshkave (glomeruli). Këto depozita IgA rezultojnë në një reaksion inflamator në trup. Ky inflamacion përfundimisht mund të shkaktojë dëmtim të veshkave.

Për momentin, nuk është plotësisht e kuptuar pse IgA e një personi vepron në këtë mënyrë. Studiuesit besojnë se ka një komponent gjenetik të sëmundjes, sepse ndonjëherë shfaqet në familje.

Disa faktorë mund të rrisin gjithashtu rrezikun e një personi për të zhvilluar nefropati IgA. Burrat kanë dy deri në tre herë më shumë gjasa ta kenë atë sesa gratë.

Kushtet e tjera që lidhen me nefropatinë IgA përfshijnë:

  • sëmundjet e mëlçisë, duke përfshirë cirrozën dhe hepatitin B dhe C
  • sëmundje celiac
  • dermatiti herpetiformis
  • infeksionet, duke përfshirë HIV-in, infeksionet virale në traktin e sipërm respirator dhe viruset e stomakut

Opsionet e trajtimit

Nuk ka kurë për nefropatinë IgA dhe asnjë mënyrë standarde për ta trajtuar atë. Disa njerëz nuk do të kenë nevojë fare për trajtim. Ata ende do të duhet të shkojnë për kontrolle të rregullta për të kontrolluar funksionin e veshkave.

Për të tjerët, trajtimi synon të ngadalësojë përparimin e gjendjes dhe të menaxhojë presionin e gjakut, ënjtjen dhe nivelet e proteinave në urinë.

Kjo mund të përfshijë një ose më shumë nga sa vijon:

medikamente për presionin e gjakut të njohur si bllokues të receptorit të angiotenzinës (ARBs) ose frenues të enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE); këto mund të ulin presionin e gjakut si dhe të ulin nivelet e proteinave në urinë

barna imunosupresuese, të tilla si steroidet orale

Suplemente të acideve yndyrore omega-3, si vaj peshku me recetë

medikamente për kolesterolin, të njohura si statina

diuretikët, të cilët ndihmojnë në largimin e lëngjeve të tepërta nga gjaku

Në disa njerëz, nefropatia IgA përparon gjatë disa dekadave dhe përfundimisht mund të çojë në dështim të veshkave.

Njerëzit me dështim të veshkave do të duhet të kenë dializë, një proces ku gjaku filtrohet me një makinë ose transplantim veshkash. Edhe pas një transplanti, është e mundur që gjendja të kthehet në veshkën e re.

Leave a Reply