Gjithçka duhet të dini rreth problemeve të lëkurës!

0
286

Një skuqje e madhe lëkure prej pikash që shndërrohen në flluska të dhimbshme, një ndjenjë djegje e lëkurës, të kruara ose që lëkura të bëhet shumë e ndjeshme…

Herpes shfaqen më shpesh në buzë, por edhe në çdo pjesë të trupit tuaj. Një skuqje zgjat rreth dy javë. Ju do të shëroheni, por dhimbja, mpirja dhe kruajtja mund të zgjasin për muaj, vite apo edhe pjesën tjetër të jetës suaj.

Urtikaria

Shenjat mund të shkaktojnë të kruar ose djegie. Ato variojnë në madhësi dhe ndonjëherë bashkohen së bashku. Ata mund të shfaqen në çdo pjesë të trupit dhe zgjasin nga disa minuta në ditë. Shkaqet përfshijnë temperaturat ekstreme, infeksione dhe alergjitë ndaj barnave, ushqimeve.

Psoriasis

Njolla të trasha dhe të kuqe të lëkurës të mbuluara me pjesë të bardha ose të argjendta janë shenjat e psoriasis. Njollat zakonisht shfaqen në lëkurën e kokës, në bërryla, në gjunjë dhe në pjesën e poshtme të shpinës.

Ekzemë

Ekzemë është një term për disa gjëndje jo-ngjitëse që shkaktojnë lëkurën e ndezur, të kuqe, të thatë dhe të kruara. Mjekët nuk janë të sigurt se çfarë e shkakton ekzemën në fillim, por ata e dinë se stresi, irrituesit (si sapunët), alergenët dhe klima mund të nxisin sulme. Tek të rriturit, shpesh shfaqet në bërryla dhe në duar.

Skuqje nga bimët

Kontakti me shtresën me vaj në bimë helmuese ose tek lisi shkakton një skuqje të lëkurës në shumë njerëz. Ajo fillon me skuqje dhe ënjtje dhe pastaj shkakton të kruara.

Këto shenja zakonisht shfaqen brenda 12 deri në 72 orë pas kontaktit me bimën. Një skuqje tipike duket si një vijë e kuqe si rezultat i bimës që u fërkua në lëkurën tuaj.

Leave a Reply