Studim/ Qumështi i gjirit përmban antitrupa kundër Covid-19

0
66
Foto: Ilustrim

Në qumështin e gjirit ekzistojnë antitrupa ndaj koronavirusit. Konfirmimi vjen nga një studim i kryer nga studiues të Spitalit të Fëmijëve të Universitetit UMC në Amsterdam.

Spitali kishte filluar mbledhjen e qumështit në prill dhe tani do të vijnë rezultatet e para premtuese. Duke ekzaminuar qumështin e disa grave që rezultuan pozitive për koronavirusin, shkencëtarët Hollandezë të Emma Children’s Hospital Foundation gjetën antitrupa ndaj koronavirusit.

Ekipi hulumtues tani po shqyrton nëse qumështi mund të përdoret për të parandaluar infeksionet koronavirus, veçanërisht tek ata me më shumë rrezik, në rast të një valë të dytë. Ata gjithashtu zbuluan se antitrupat nuk shkatërrohen nga qumështi pasterizues, i cili është i nevojshëm për ta bërë atë të përdorshëm nga njerëzit e tjerë.

“Ne mendojmë se kur pimë qumësht, antitrupat ngjiten në sipërfaqen e mukozës sonë,” tha Hans van Goudoever, kreu i Spitalit të Fëmijëve Emma në UMC. “Kështu që ata sulmojnë grimcat e virusit para se të hyjnë në trup.”

UMC tani ka filluar një fushatë për të gjetur 1.000 gra të gatshme të dhurojnë 100 ml qumësht gjiri për projektin kërkimor.

“Gratë që mund të kenë pasur koronavirus pa e kuptuar atë mund të kenë prodhuar antitrupa që gjenden në qumësht”, shtoi Van Goudoever. “Pra, ne jemi në kërkim të nënave që gjithashtu mund të jenë infektuar”

Si të merrni pjesë

“Ne nuk mund të vazhdojmë me këtë studim pa ndihmën tuaj”, thuhet në faqen e fushatës. “Ne jemi duke kërkuar urgjentisht 1000 gra që duan të dhurojnë 100 ml qumësht në bankën e qumështit të gjirit. Me qumështin e dhuruar mund të studiojmë nëse qumështi i gjirit mund të përdoret për të mbrojtur grupet e cenueshme”.

Në fakt, kushdo që dëshiron mund të kontribuojë në hulumtim duke dhuruar 100 ml qumësht gjiri në bankën Hollandeze.

Leave a Reply