Ju merren mendtë pasi ngriheni nga krevati? Kini kujdes, kjo është sëmundja nga e cila rrezikoheni

0
145

Ndjenja e marramendjes pasi të ngriheni mund të jetë një parashikues i demencës ka zbuluar një studim.

Kjo shkaktohet nga hipotensioni ortostatik, një formë e presionit të ulët të gjakut që ndodh kur ngriheni.

Demenca nuk është një sëmundje specifike, por në të vërtetë është një grup simptomash që prekin aftësitë intelektuale dhe sociale në mënyrë aq të rëndë sa të ndërhyjnë me funksionimin e përditshëm të personit. Egzistojnë shkaqe të ndryshme të demencave dhe sëmundja e Alzheimer-it është shkaku më i shpeshtë i tyre.

Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë zbuluan se njerëzit që kishin këtë problem, kanë të ngjarë të preken nga demenca.

Rreziku ishte më i lartë për njerëzit që kishin rënie të presionit sistolik të gjakut, jo diastolik.

Ekspertët ndoqën më shumë se 2,000 njerëz mbi moshën 70 vjeç për 12 vjet për të parë se si jo gjendje ndikoi në rrezikun e demencës.

Studiuesit sugjeruan se mungesa e përkohshme e rrjedhjes së gjakut në tru mund të bëjë që funksioni njohës të bjerë me kalimin e kohës.

Presioni i gjakut shkruhet si dy numra; Numri i parë është presioni sistolik. Ky është presioni në arteriet kur zemra rrah dhe i mbush ato me gjak.

Numri i dytë është presioni diastolik, që është presioni në arteriet kur zemra mbështetet midis rrahjeve.

Kur një person që është ulur apo shtrirë dhe ngrihet, trupi duhet të punojë për t’u përshtatur me atë ndryshim në pozicion.

Nëse trupi nuk arrin të shtyjë gjakun lart dhe furnizon trurin me oksigjen, presioni i gjakut bie dhe një person mund të ndjejë marramendje.

Hipotensioni ortostatik (OH) – i quajtur edhe hipotension postural – është termi i përdorur për të përshkruar këtë.

Ndërsa njerëzit plaken, arteriet e tyre kryesore bëhen më të forta, gjë që mund të thotë që qarkullimi i gjakut nuk është aq optimale sa dikur. Mendohet se kjo mund të jetë arsyeja pse problemet si OH kanë tendencë të jenë më të zakonshme tek të moshuarit.

Problemi mendohet se prek rreth pesë përqind të njerëzve më të rinj se 50 vjeç dhe deri në 20 përqind të njerëzve të moshës 70 vjeç.

Vetëm rreth dy përqind e të prekurve vuajnë nga simptoma serioze, të tilla si marramendje, shikim të paqartë dhe vjellja.

Leave a Reply