Si ndikon gonorrea në fertilitetin e femrave?

0
143

Kur nuk trajtohet, gonorrea mund të lëvizë në mitër, tubat fallopiane dhe vezore.

Kjo mund të çojë në infertilitet pasi mund të shkaktojë:

  • dhëmbëza ose bllokim i tubave fallopiane
  • shtatzënia ektopike, e cila ndodh kur një vezë e fekonduar implantohet jashtë mitrës

Sëmundja inflamatore e legenit (PID), e cila është një gjendje e dhimbshme që mund të dëmtojë organet riprodhuese

Kur tubat fallopiane bllokohen, kjo çon në infertilitet, sepse veza dhe sperma nuk mund të takohen. Ky quhet infertilitet i faktorit tubal (TBI). TBI përbën rreth 30% Burim të infertilitetit tek femrat.

Gonorreja gjithashtu mund të kalojë tek një i porsalindur gjatë lindjes dhe mund të shkaktojë një infeksion të syve. Megjithatë, disa medikamente mund të parandalojnë gonorrenë që të ndikojë në një shtatzëni në zhvillim ose të transmetohet gjatë lindjes.

Si ndikon gonorreja në fertilitetin e meshkujve?

Edhe tek meshkujt, gonorreja e patrajtuar gjithashtu mund të çojë në infertilitet, sipas hulumtimeve.

Kjo për shkak se mund të shkaktojë:

  • dhëmbëza e uretrës
  • një absces brenda penisit
  • epididymitis, i cili është inflamacion i tubave të spermës pranë testikujve
  • sëmundjet seksualisht të transmetueshme si gonorreja mund të ndikojnë gjithashtu në cilësinë e spermës.

Kur duhet të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor?

Mënyra e vetme për të ditur nëse jeni prekur nga gonorrea është të bëni një test.

Gonorrea nuk mund të trajtohet me mjete juridike pa recetë ose në shtëpi. Megjithatë, antibiotikët zakonisht mund të kurojnë gonorrenë.

Nëse mendoni se keni gonorre, hapi i parë është të bëni një takim me një profesionist të kujdesit shëndetësor.

A mund të keni një fëmijë nëse keni pasur gonorre?

Po, është e mundur të keni një fëmijë nëse keni pasur gonorre. Megjithatë, nëse nuk trajtohet, gonorreja mund të ndikojë në fertilitetin tuaj. Është më mirë ta trajtoni gjendjen sa më shpejt të jetë e mundur.

Si e dini nëse jeni infertilë?

Në përgjithësi, infertiliteti do të thotë që ju nuk keni qenë në gjendje të mbeteni shtatzënë pas një viti duke u përpjekur për të mbetur shtatzënë. Nëse jeni mbi 35 vjeç, infertiliteti është kur nuk keni mundur të mbeteni shtatzënë pas 6 muajsh përpjekje.

A ju prek gonorreja përgjithmonë?

Jo. Me trajtimin e duhur, gonorreja mund të shërohet. Megjithatë, nëse gonorreja nuk trajtohet, ajo mund të shkaktojë një sërë komplikimesh shëndetësore.

Nëse keni ose dyshoni se keni gonorre, bëni një takim mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur.

Leave a Reply