Tri porositë e Angela Merkel

0
41

Vizita e Saj, e fundit e Ballkanit Perëndimor midis tjerash na dërgon këto porosi:

Për Gjermaninë, edhe më tej më të rëndësishme mbesin interesat ekonomike (që me Serbinë i ka maksimalizua më së shumti), se sa interesat diplomatike dhe ato politike.

Për Gjermaninë, edhe më tej siguria dhe stabiliteti i Ballkanit mbesin interesi mē gjeostrategjik. Në këtë kontekst Serbisë edhe pse me eufemizëm iu dërgua porosia e qartë, se: Ajo mund ta vazhdoj procesin e integrimit në BE-ne, edhe pa pranuar pavarësinë e Kosovës.

Për Gjermaninë, procesi i Berlinit i nisur në vitin 2014 mbetet edhe më tej si e vetmja “autostradë” valide që duhet ta ndjekin vendet e Ballkanit (që i bie se Open Ballkan, nuk mund dhe nuk duhet kurrsesi të zëvendësohet me iniciativat tjera) Perëndimor.

Shkruan: Fadil MALOKU

Leave a Reply