Ishemia mezenterike/ A është by-pass e vetmja zgjidhje?

0
166

Arteria mezenterike e sipërme siguron gjak në pjesë të zorrëve dhe pankreasit. Ajo degëzohet nga aorta, arteria më e madhe në trup. Një bllokim i arteries mezenterike sipërore mund të jetë fatale nëse nuk trajtohet.

Një bypass i arteries mezenterike mund të jetë një procedurë shpëtimtare, por është një operacion i madh që vjen me disa rreziqe.

Një bypass i arteries mezenterike synon të trajtojë isheminë mezenterike, mungesën e furnizimit me gjak në zorrët.

Ishemia mezenterike mund të ndodhë papritur, shpesh për shkak të një mpiksje gjaku, ose kronike gjatë shumë viteve. Ateroskleroza, grumbullimi i pllakave në enët e gjakut, është shkaku themelor në më shumë se 95% të rasteve kronike.

Hulumtimet tregojnë se njerëzit që jetojnë me ishemike kronike mezenterike kanë një shans 5-vjeçar për të vdekur duke iu afruar 100% nëse nuk trajtohen.

Shkaqe të tjera të ishemisë mezenterike përfshijnë:

 • lëndim traumatik
 • çarje e aneurizmës mezenterike
 • arteritis (inflamacion i arteries suaj)
 • një çrregullim i rrallë i enëve të gjakut i quajtur displazi fibromuskulare

Bypass-i i arteries mezenterike mund të përdoret për të trajtuar sindromën e arteries mezenterike, ku aorta dhe arteria mezenterike superiore shtypin zorrët e holla.

Mund të përdoret gjithashtu për të trajtuar një aneurizëm të arteries mezenterike superiore kur operacioni endovaskular mund të jetë i vështirë. Një aneurizëm është një seksion i fryrë dhe i dobësuar i një ene gjaku.

Komplikimet dhe rreziqet e bypass-it të arteries mezenterike

Komplikimet e mundshme përfshijnë:

 • reagimi i anestezisë së përgjithshme
 • pneumoni
 • gjakderdhje
 • dështimi i veshkave
 • mpiksjen e gjakut
 • dështimi akut i frymëmarrjes
 • atak ne zemer
 • infeksioni

Në një studim të vogël turk të vitit 2018, dështimi i frymëmarrjes dhe infeksioni ishin ndërlikimet më të zakonshme në mesin e 22 personave me ishemi kronike mezenterike që morën anashkalimin e arteries celiac ose anashkalimin e arteries mezenterike. Një nga 22 personat në studim vdiq në spital.

Dështimi i anashkalimit mezenterik

Një rrezik i mundshëm i një anashkalimi është se grafti do të dështojë, që do të thotë se gjaku nuk do të rrjedhë siç duhet nëpër arterie. Nëse kjo ndodh, ka të ngjarë të keni nevojë për një operacion tjetër.

Shkalla e dështimit të graftit varion në varësi të arteries që përdoret për të trajtuar. Për shembull, hulumtimi tregon se shkalla e dështimit për anashkalimet në ekstremitetet e poshtme është rreth 20% brenda një viti dhe 50% brenda 5 viteve.

Sa efektiv është bypass-i i arteries mezenterike?

Bypass-i mesenterik shoqërohet me mbijetesë të shkëlqyer afatgjatë bazuar në hulumtimet e disponueshme. Në një studim, të 10 njerëzit që morën një bypass për të trajtuar një çarje në arterien mezenterike superiore, mbijetuan. Asnjë prej tyre nuk zhvilloi vdekje të indeve të zorrëve. Duhet të theksohet se kjo është një madhësi shumë e vogël e mostrës dhe mund të mos jetë përfaqësuese e efektivitetit të përgjithshëm.

Alternativat e bypass-it të arteries mezenterike

Trajtimet alternative për isheminë mezenterike përfshijnë:

 • medikamente, të tilla si:
 • papaverinë (Pavabid Plateau, Papacon, të tjerë)
 • heparin, ëarfarin (Coumadin dhe Jantoven)
 • barna trombolitike
 • angioplastikë me tullumbace për të zgjeruar enën e gjakut dhe për të lehtësuar bllokimin

operacioni për vendosjen e një stenti, ose i kryer përmes një kirurgjie endovaskulare ose kirurgjisë së hapur

Operacionet endovaskulare kryhen duke përdorur një tub të gjatë të futur në qarkullimin e gjakut. Ato janë bërë më të zakonshme për të trajtuar isheminë mezenteriale sesa operacioni bypass.

Leave a Reply