A ju kujtohet fëmija që ka tymosur 40 cigare në ditë? Ja se si duket ai sot

0

Emri Ardi Rizal pothuajse me siguri nuk do t’ju tregojë shumë. Megjithatë, fëmija Indonesian u bë vite më parë i njohur edhe pse ishte vetëm dy vjeç, kur ai konsumonte 40 cigare në ditë.

Historia e tij, për shkak kryesisht nga fotot që kanë qarkulluar në rrjetet sociale, ka krijuar polemika dhe zemërim në mbarë botën, aq shumë në mënyrë që qeveria indoneziane u detyrua të mbante një qëndrim të ashpër kundër tymosjes nga fëmijët.

Përtej çdo ndihme të mundshme ofruar me Ardin e vogël, nëna Diane kishte thënë se një nga gjërat më të komplikuara ishte që ta shkëpuste të birin nga ky ves.

Në fakt shumë njerëz në rrugë e njihnin atë dhe i ofronin cigare vetëm për të parë atë se si e pinte dhe ndoshta për të bërë një foto me të.

Gruaja kishte thënë se ajo besonte se tymi do ta vriste fëmijën e saj dhe kështu ajo filloi ta vinte në terapi. Gjatë rehabilitimit të tij, Ardi takoi disa psikiatër të cilët e inkurajuan nënën e tij për të mbajtur atë të zënë në çdo mënyrë dhe të rritur ndërgjegjësimin për rreziqet e pirjes së duhanit. Ngadalë ai filloi të kuptonte se pirja e duhanit ishte e keqe.

Dhe kështu për 6 vjet Ardi arriti të braktiste cigaren, por filloi të gjente ngushëllimin te diçka tjetër: ushqim. Fëmija ka fituar kështu një varësi të re dhe ka fituar peshë prej disa kilogramësh. Ai rrezikohej nga mbipesha dhe kështu prindërit u kthyen në ndihmë të tij.

Ata punësuan një nutritionist dhe Ardi mësoi të ndiqte një dietë të ekuilibruar. Sot, ai është 10 vjeç dhe siguron se ai është shumë më i mirë. Ardi është bërë një burim frymëzimi për të gjithë ata që duan t’i mposhtin varësitë e tyre nga zakone të këqija.