Si ndikon hipertensioni tek fertiliteti?

0
163

Kur zemra pompon gjak nëpër arterie, gjaku ushtron një sasi të caktuar presioni në muret e arterieve. Hipertensioni (presioni i lartë i gjakut) ndodh kur gjaku ushtron shumë presion në muret e arterieve.

Hipertensioni mund të ndikojë në fertilitetin dhe shëndetin seksual në të dyja gjinitë dhe mund të jetë një faktor i rëndësishëm rreziku për të menaxhuar një shtatzëni të shëndetshme.

Hipertensioni dhe fertiliteti mashkullor

Hipertensioni është sëmundja kronike më e zakonshme e raportuar tek meshkujt. Hipertensioni mund të ndikojë në fertilitetin mashkullor në disa mënyra. Një përmbledhje e studimeve të vitit 2017 tregoi se burrat me hipertension mund të kenë mosfunksionim erektil dhe kanë më shumë gjasa të kenë një ose më shumë anomali të spermës në krahasim me burrat me presion standard të gjakut.

Nga ana tjetër, disa medikamente si steroidet, testosteroni ose terapi të tjera hormonale të përdorura te meshkujt shkaktojnë ose përkeqësojnë hipertensionin dhe ndikojnë në prodhimin e spermës, gjë që mund të ndikojë në fertilitetin mashkullor.

Nëse aktualisht jeni duke përdorur ilaçe për të trajtuar hipertensionin dhe keni ndonjë plan për të mbetur shtatzënë, sigurohuni që ta diskutoni atë me mjekun.

Mosfunksionimi erektil aktualisht konsiderohet gjithashtu një shënues i hershëm për diagnozat e sëmundjeve kardiovaskulare, e cila shpesh diagnostikohet së bashku me hipertensionin.

Hipertensioni dhe fertiliteti femëror

Femrat me presion të lartë të gjakut mund të kenë më shumë probleme për të mbetur shtatzënë. Presioni i lartë i gjakut mund të shoqërohet me BMI të lartë, rezistencë ndaj insulinës, duhanpirje dhe moshë të avancuar – të gjitha këto lidhen gjithashtu me uljen e cilësisë së vezëve.

Cilësia e vezëve është e rëndësishme për fertilitetin, sepse mund të ndikojë në cilësinë e embrioneve të prodhuara, gjë që nga ana e saj rrit normat e suksesit për implantimin, si dhe rrezikun e abortit ose dështimit të shtatzënisë.

Studiuesit janë të ndarë rreth mënyrës se si hipertensioni ndikon saktësisht në fertilitetin femëror.

Një studim i vitit 2015 me 116,430 infermiere femra tregoi se shumica e grave infertile nuk ishin në rrezik më të madh të hipertensionit krahasuar me gratë që nuk raportuan infertilitet. Megjithatë, studimi zbuloi se gratë që ishin infertile për shkak se tubat e tyre fallopiane ishin të bllokuara ose të dëmtuara ishin në rrezik më të lartë të hipertensionit.

A ndikon mjekimi për presionin e gjakut në fertilitet?

Megjithëse është e vështirë të hetohet nëse vetë hipertensioni ose medikamentet e përdorura për trajtimin e hipertensionit dëmtojnë fertilitetin, hulumtimi tregon se medikamentet e përdorura për trajtimin e hipertensionit mund të ndikojnë në spermë. Krahasuar me meshkujt që nuk merrnin medikamente, meshkujt që merrnin ilaçe për hipertensionin kishin një rënie statistikisht të rëndësishme në vëllimin e spermës dhe një prirje drejt një numri më të ulët të spermatozoideve.

Meshkujt që merrnin beta-bllokues kishin një vëllim, përqendrim dhe lëvizshmëri të zvogëluar të spermës në krahasim me burrat që nuk merrnin ilaçe. Beta-bllokuesit janë një nga medikamentet më të zakonshme të përshkruara për hipertensionin.

Nëse po kërkoni të mbeteni shtatzënë dhe keni presion të lartë të gjakut, pavarësisht nga gjinia, sigurohuni që të flisni me mjekun. Shumë ilaçe që trajtojnë hipertensionin kanë potencialin të ndikojnë në fertilitet dhe mjeku do të dijë mënyrën më të mirë për t’u kujdesur për ju dhe familjen tuaj të ardhshme.

A mund të shkaktojnë barnat e fertilitetit presionin e lartë të gjakut?

Studiuesit janë të ndarë nëse ka një korrelacion midis trajtimit të fertilitetit dhe hipertensionit tek gratë. Një studim i vitit 2015 tregoi se nuk kishte rritje të dukshme të rrezikut të hipertensionit midis grave jopjellore ose midis grave që i ishin nënshtruar trajtimit të fertilitetit në të kaluarën.

Sidoqoftë, një studim më i fundit i vitit 2019 zbuloi se çrregullimet e hipertensionit janë disi më të zakonshme tek gratë që marrin trajtime të fertilitetit.

Nëse po merrni trajtime të fertilitetit, sigurohuni që të flisni me mjekun për çdo shqetësim që mund të keni për presionin e gjakut.

Hipertensioni është një gjendje komplekse që mund të ndikojë në fertilitetin në mënyra të ndryshme. Medikamentet që trajtojnë hipertensionin mund të ndikojnë gjithashtu në fertilitet.

Duke folur me mjekun dhe duke bërë ndryshime në stilin e jetës që ju përshtaten, ju mund të trajtoni hipertensionin dhe të rrisni shanset për të mbetur shtatzënë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here