Brakiterapia koronare: Cilat janë përfitimet dhe rreziqet?

0
115

Brakiterapia koronare është një procedurë që ndihmon në parandalimin e bllokimit të enëve të gjakut pas vendosjes së stentit. Ndërsa kjo terapi është shumë efektive kur bëhet fjalë për parandalimin e bllokimeve shtesë, ka rreziqe për procedurën.

Sëmundja e arterieve koronare (CAD) është një gjendje që zhvillohet ngadalë gjatë gjithë jetës. Rreziku i zhvillimit të CAD rritet nëse një person ka një histori familjare të gjendjes. Dieta dhe mënyra e jetesës janë gjithashtu faktorë rreziku.

Me CAD, yndyrnat si kolesteroli dhe mineralet e tjera grumbullohen në enët e gjakut dhe formojnë shtresa të forta të quajtura pllakë. Me kalimin e kohës, pllaka mund të krijohet deri në pikën ku ngushton enën, duke kufizuar rrjedhën e gjakut në organet vitale.

Në disa raste, pjesët e këtyre pllakave gjithashtu mund të shkëputen, duke shkaktuar komplikime të rënda si sulmi në zemër ose goditje në tru.

Trajtimi më i zakonshëm kur enët e gjakut bllokohen me pllakë nga CAD është vendosja e një stenti, i cili është një pajisje e vogël që ndihmon në mbajtjen e enëve të gjakut të hapura.

Ndërsa këto stente zakonisht janë të veshura me medikamente të dizajnuara për të reduktuar formimin e pllakave të reja ose indeve të mbresë, enët e gjakut të trajtuara me stentë mund të ndërlikohen nga ristenoza ose një ngushtim i përsëritur i enëve të gjakut.

Restenoza mund të trajtohet në dy mënyra:

përmes vendosjes së një stenti tjetër të veshur me medikament brenda stentit të parë

me fokus terapi rrezatimi brenda enëve të gjakut për të pastruar bllokimin (brakiterapi koronare)

Brakiterapia është një formë e rrezatimit të brendshëm që përdoret për të trajtuar një sërë gjendjesh, përfshirë kancerin. Me këtë terapi, grimcat e vogla të terapisë me rrezatim në formën e kapsulave ose granulave përdoren për të shkatërruar gjëra të tilla si tumoret ose rritje dhe bllokime të tjera.

Përfitimet e brakiterapisë koronare

Brakiterapia koronare zakonisht bëhet për të pastruar bllokimet në stentet e vendosura më parë të përdorura për trajtimin e CAD.

Ristenoza ndodh në afërsisht 20% deri në 50% të njerëzve, CAD e të cilëve është trajtuar vetëm me stentë. Nëse shfaqet ristenoza zakonisht bazohet në numrin e stenteve të përdorura, nëse ato janë shumështresore dhe nëse janë me metal të zhveshur ose që lyhen me ilaçe.

Edhe pse restenoza është ulur që nga futja e stenteve të veshura me ilaçe për të reduktuar formimin e bllokimeve të reja ose indeve të mbresë, këto komplikime ende ndodhin. Brakiterapia koronare zakonisht përdoret pasi stentet janë zëvendësuar më shumë se një ose dy herë.

Kjo procedurë është shumë efektive në parandalimin e formimit të bllokimeve të reja.

A ka efekte anësore nga brakiterapia koronare?

Brakiterapia koronare është shumë efektive në trajtimin dhe parandalimin e ristenozës. Sipas një studimi të botuar në 2017, përfitime të menjëhershme u panë pothuajse në çdo pacient (97%) që kishte këtë procedurë, dhe shumica ishin në gjendje të shkonin në shtëpi në të njëjtën ditë ose brenda një dite pas trajtimit.

Megjithëse ristenoza ndodhi te disa njerëz pas brakiterapisë koronare (deri në 42% pas 3 vjetësh), komplikimet serioze si sulmi në zemër ose mpiksja e gjakut ishin të rralla. Ashtu si me çdo procedurë invazive, ekziston gjithashtu mundësia e infeksionit në vendin e futjes së kateterit ose reagime ndaj medikamenteve si qetësuesit ose anestezi.

Bisedoni me mjekun për çdo problem që keni hasur gjatë operacioneve ose procedurave të mëparshme, si dhe për çdo alergji ndaj ilaçeve përpara procedurës për të zvogëluar rrezikun e efekteve anësore ose komplikimeve të tjera.

Leave a Reply