Drita artificiale natën mund të rrisë rrezikun e kancerit të tiroides

0
42

Studimi i botuar në Cancer, një revistë e vlerësuar nga Shoqata Amerikane e Kancerit, zbuloi se njerëzit që jetojnë në rajone me nivele të larta të dritës së jashtme artificiale natën mund të përballen me një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit të tiroides.

Kur flini natën, trupi juaj lëshon melatonin, një hormon që truri juaj prodhon në përgjigje të errësirës. Të qenit i ekspozuar ndaj dritës natën mund të bllokojë prodhimin e melatoninës. Shkencëtarët në Universitetin e Teksasit, Qendra e Shkencës Shëndetësore në Shkollën e Shëndetit Publik në Hjuston zbuluan se drita natën shtyp melatoninën. Kjo ndodh sepse drita natën ndërpret orën e brendshme të trupit tuaj, i cili është një faktor rreziku për lloje të ndryshme të kancerit.

Kanceri i tiroides është një lloj i rrallë i kancerit, i cili prek tiroiden, një gjëndër në formë fluture e vendosur në bazën e qafës. Megjithëse nuk ka shenja dhe simptoma të rëndësishme të sëmundjes, një simptomë e shquar është një gungë pa dhimbje ose ënjtje në qafë. Shkaku i saktë i këtij lloji të veçantë të kancerit nuk dihet, por ekspozimi ndaj dritës artificiale natën është një nga shkaqet që duhet të shmangni. 

Leave a Reply