Kur mund të ulen foshnjat?

0
188

Pikat kryesore të foshnjës tuaj në vitin e parë ka të ngjarë të fluturojnë menjëherë. Qëndrimi ulur është veçanërisht emocionues për të voglin tuaj, sepse hap një botë krejtësisht të re të lojës dhe eksplorimit. Gjithashtu e bën më të lehtë orarin e vaktit dhe i jep fëmijës një mënyrë të re për të parë rrethinën e tyre.

Shenjat që tregojnë se fëmija mund të jetë gati të ulet

Fëmija mund të jetë gati të ulet nëse ka kontroll të mirë të kokës. Lëvizjet e tjera trupore do të jenë gjithashtu më të kontrolluara dhe të qëllimshme.

Foshnjat që janë gati të ulen gjithashtu ka të ngjarë të shtyjnë veten lart kur janë shtrirë me fytyrë poshtë dhe mund të kenë mësuar të rrokullisen.

Fëmija mund të fillojë duke u ulur për periudha të shkurtra kohore nëse e vendosni drejt. Në këtë fazë të hershme, është e rëndësishme të mbështesni fëmijën në mënyrë që të mos bjerë.

Foshnjat që po i afrohen momentit historik të uljes së pavarur, më afër 7 deri në 9 muaj, ka të ngjarë të rrokullisen në të dy drejtimet. Disa madje mund të lëvizin përpara dhe mbrapa, duke u përgatitur për të zvarritur.

Bebe të tjera mund të eksperimentojnë duke e shtyrë veten në një pozicion trekëmbësh. Në këtë pozicion, foshnja është ulur dhe mbështetet nga njëra ose të dyja duart në dysheme.

Ka të ngjarë që fëmija të jetë në gjendje të mbajë veten në një pozicion ulur përpara se të jetë në gjendje të shtyjë veten në pozicionin e tij. Me praktikë të mjaftueshme, ata do të fitojnë forcë dhe besim dhe do të qëndrojnë në këmbë si profesionistë brenda një kohe të shkurtër.

Çfarë mund të bëni për ta ndihmuar fëmijën të ulet?

Praktika e bën të përsosur, kështu që dhënia e mundësive të fëmijës për t’u ulur drejt mund t’i ndihmojë ata të fitojnë forcën për t’u ulur në mënyrë të pavarur.

Qëndrimi ulur në mënyrë të pavarur kërkon zhvendosje të kontrolluara të peshës nga e majta në të djathtë, përpara dhe prapa. Kjo do të thotë se duhet shumë forcë dhe praktikë duke lëvizur në të gjitha ato drejtime të ndryshme për ta arritur atë siç duhet.

Për ta ndihmuar fëmijën të mësojë të qëndrojë ulur:

Jepini fëmijës shumë praktikë provë-gabim. Qëndroni afër, por lërini të eksplorojnë dhe eksperimentojnë me qasje të ndryshme dhe lëvizjet e tyre të trupit.

Më shumë kohë në dysheme mund të ndihmojë në nxitjen e kësaj pavarësie, në vend që ta vendosni fëmijën në pozicionues të ndenjëseve. Synoni për shumë lojëra në dysheme me lodra të përshtatshme për moshën, të paktën 2 ose 3 herë në ditë.

Uleni fëmijën në prehër ose midis këmbëve tuaja në dysheme. Ju mund t’u lexoni libra, të këndoni këngë dhe të provoni lojëra të ndryshme lëvizjeje.

Pasi të jenë pak më të pavarur, vendosni jastëkë ose mbushje të tjera përreth tyre ndërsa i mbikëqyrni duke ushtruar në dysheme, jo në sipërfaqe të ngritura.

Cila është lidhja midis kohës së barkut dhe qëndrimit ulur?

Koha e barkut është një element i rëndësishëm ndërtimi për uljen. Nëse foshnjës nuk i pëlqen të luajë në bark për periudha të gjata kohore, filloni me disa minuta disa herë në ditë.

Sigurohuni që fëmija të pushojë mirë dhe të ketë një pelenë të pastër. Ngrihuni gjithashtu në bark, në mënyrë që të jeni në nivelin e syve me fëmijën tuaj. Duke parë fytyrën tuaj mund ta motivojë fëmijën të qëndrojë në pozicion për më gjatë.

Ju gjithashtu mund të provoni të vendosni një pasqyrë të butë në dysheme në mënyrë që fëmija juaj të shohë fytyrën e tij.

Ndërsa fëmija mësohet me këtë pozicion, ju mund të rrisni ngadalë kohën e qëndrimit në të.

Çfarë duhet të bëni nëse dyshoni për një vonesë zhvillimi?

Sigurohuni që të merrni pjesë në vizita të planifikuara rregullisht për të monitoruar rritjen dhe zhvillimin e fëmijës suaj. Nëse foshnja nuk është ulur vetë deri në moshën 9 muajshe, kontaktoni pediatrin tuaj.

Mund të jetë mirë të veproni më shpejt, veçanërisht nëse fëmija është afër 9 muajsh dhe nuk mund të ulet me mbështetje. Zhvillimi ndryshon nga foshnja në foshnjë, por kjo mund të jetë një shenjë e një vonese të madhe të aftësive motorike.

Shenja të tjera të mundshme të vonesës përfshijnë:

  • muskuj të ngurtë ose të shtrënguar
  • foshnja që shtrihet vetëm me një dorë mbi tjetrën
  • mungesa e kontrollit të fortë të kokës
  • foshnja që nuk arrin ose nuk sjell objekte në gojë

Fëmija mund të jetë në gjendje të qëndrojë ulur që në moshën 6 muajshe, me një ndihmë të vogël për të marrë pozicionin. Të ulesh në mënyrë të pavarur është një aftësi që shumë foshnja e zotërojnë nga mosha 7 deri në 9 muaj.

Leave a Reply