Ata që gërhasin mund të përballen më shumë me rrezikun e vdekjes së Covid-19

0
69

Njerëzit që gërhijnë mund të kenë tre herë më shumë gjasa të vdesin nga koronavirusi nëse pranohen në spital, ka zbuluar një studim.

Shkencëtarët e Universitetit të Warwick kryen një përmbledhje të 18 studimeve në apnea obstruktive të gjumit dhe koronavirusit.

U zbulua se ata që vuajnë nga kjo gjendje, e cila shkakton gërhitje dhe mbytje kur muskujt e fytit relaksohen dhe bllokojnë përkohësisht rrugët e frymëmarrjes gjatë gjumit, rrezikojnë më shumë të shtrohen në spital ose të vdesin nga virusi.

Gjendja është më e zakonshme tek njerëzit që vuajnë nga diabeti, mbipesha ose presioni i lartë i gjakut, të cilat gjithashtu rrisin rrezikun e tyre nëse kapin Covid-19.

Apnea obstruktive e gjumit shoqërohet me gjendje të tjera, të tilla si mbipesha, të cilat tashmë dihet se rrisin rrezikun e koronavirusit. Nga studimet që ekspertët ekzaminuan, dhjetë shikuan apnea obstruktive të gjumit ndërsa tetë hetonin rrezikun e vdekjes nga koronavirusi.

Gjendja mund të ndalojë njerëzit në mënyrë të përsëritur të marrin frymë gjatë gjumit kur muskujt e fytit relaksohen dhe ndërpresin furnizimin e ajrit në mushkëri, duke bërë që të sëmurët të gërhijnë me zë të lartë, të zgjohen papritur dhe të pësojnë një tharje të gojës dhe dhimbje të fytit.

Studimi u botua në revistën Sleep Medicine Reviews.

Leave a Reply