Këta antibiotikë vrasin dhe bakteret më rezistente!

0
262

Karbapenemet janë një nënklasa e antibiotikëve të quajtura antibiotikë beta-lactam (antibiotikë që kanë një strukturë kimike të quajtur një unazë beta-lactam).

Antibiotikët Beta-lactam gjithashtu përfshijnë cephalosporins, monobactams, dhe penicillins.

Karbapenemet janë antibiotikë me spektër të gjerë. Ata janë efektive kundër shumë llojeve të baktereve, duke përfshirë bakteret që janë rezistente ndaj shumë antibiotikëve të tjerë.

Carbapenems përfshijnë këto lloje antibiotikësh:

Doripenem;

Ertapenem;

Imipenem (i cili gjithmonë jepet me cilastatin);

Meropenem;

Karbapenemet duhet të jepen me injeksion.

Ato përdoren shpesh me aminoglikozide për të trajtuar disa infeksione, sepse duke përdorur ato së bashku rrit efektivitetin e të dy antibiotikëve.

Imipenem është dhënë gjithmonë me cilastatin. Cilastatin nuk është një antibiotik. Ai ndihmon zgjatjen e efektit të imipenem duke e mbrojtur atë nga shpërndrja në veshka.

Disa baktere kanë një mbulesë të jashtme (muri qelizor) që i mbron ato. Ashtu si antibiotikët e tjerë beta-lactam, karbapenemet punojnë duke parandaluar bakteret që të formojnë këtë mur qelizor, duke rezultuar në vdekjen e baktereve.

Rrallë, për shkak se karbapenemet janë strukturalisht të ngjashëm me penicilina, njerëzit që kanë një reaksion alergjik ndaj penicilins kanë një reaksion alergjik ndaj karbapenemeve.

informacion per antibiotiket

Përdorimi i karbapenemeve gjatë shtatëzanisë dhe ushqyerjes me gji.

Kur karbapenemet u janë dhënë kafshëve shtatzëna, nuk janë vërejtur efekte të dëmshme në fetus.

Megjithatë, karbapenemet nuk janë testuar në gratë shtatzëna.

Karbapenemet nuk rekomandohen tek nënat që ushqejnë dëmijët me gji sepse mund të ndikojnë në balancën e baktereve normale në traktin digjestiv të foshnjës.

Leave a Reply