Faktorët që na vjedhin energjinë, sipas Dalai Lamës

0
233

Qeniet njerëzore janë bërë nga energjia; energjia është ajo forcë që na lejon të arrijmë qëllimet tona dhe të përmirësojmë veten duke e tejkaluar ditë pas dite. Për këtë arsye, është thelbësore të kujdesemi për gjendjen tonë energjike, duke e rinovuar atë çdo ditë dhe duke forcuar çdo talent unik natyror që kemi. Duke u bërë versioni më i mirë i vetes për ata që duam

I vetëdijshëm për fuqinë që ka energjia mbi ne dhe forcën që vjen prej saj për rritjen personale të secilit prej nesh, Dalai Lama ka vendosur pesë faktorë që na vjedhin energjinë. Duke vepruar kështu, ai na dha mjetet për të mësuar se si të kujdesemi dhe të ruajmë energjitë tona, duke shmangur përvojat që na pengojnë t’i shfrytëzojmë sa më shumë.

Prano momentin aktual

Jetojmë në një epokë ku e nesërmja dhe e ardhmja mbizotërojnë mbi të tashmen. Ne e neglizhojmë fuqinë e çdo momenti, nuk mendojmë të shijojmë momentin në të cilin jetojmë dhe humbasim mes planeve për të ardhmen që na pengojnë të vlerësojmë atë që kemi tashmë. Ky fenomen na bën të refuzojmë situatat negative që krijohen në jetën e përditshme, duke mos kuptuar se nuk mund të kemi kontroll mbi gjithçka.

Prandaj, pranimi bëhet një gjest që duhet adoptuar si një mantra. Kur pranojmë se nuk mund t’i ndryshojmë gjërat, na jepet mundësia të ndryshojmë planet tona dhe të hapemi ndaj mundësive të reja.

“Pranoni. Nuk është dorëzim: asgjë nuk sjell një humbje më të madhe energjie sesa të kundërshtosh dhe të luftosh një situatë që ne nuk mund ta ndryshojmë”.

Pusho dhe përparo hap pas hapi

Kalimi i ditëve shënohet nga koha, ashtu si dhe natyra. Në këtë qëndron bukuria e plotësisë sonë të brendshme, në të diturit të pranojmë kohën pa u bërë skllevër të saj. Dihet mirë se ka mijëra ritme të ndryshme për ndjekjen e kohës dhe se secili prej nesh zgjedh të vetin. “Jepini vetes një shans për të pushuar kur keni nevojë dhe një shans për të vepruar kur të shfaqet një mundësi.”

Për këtë qëllim, është thelbësore të kuptohet se kur është koha e duhur për të ndaluar ose për të ndërmarrë veprime. Nëse nuk arrijmë ta kuptojmë këtë, ne humbim nga sytë qenien tonë, natyrën tonë si qenie njerëzore dhe dashurinë tonë për veten.

Kështu do të lëmë hapësirë ​​për ardhjen e ankthit, trishtimit dhe depresionit që do të na bllokojë dhe do të na pengojë të jemi versioni më i mirë i vetvetes. Merrni parasysh disa këshilla themelore për të kapërcyer me sukses këto gjendje emocionale, duke kujtuar gjithmonë të gjurmoni origjinën e tyre.

Rrethoju me njerëzit e duhur

Termi “e duhur” u referohet atyre që janë pjesë e juaja, që ju duan me sinqeritet dhe përkushtim, pa kërkuar asgjë në këmbim. Njerëz bujarë të shtyrë nga një arsye fisnike: dashuria.

Ata njerëz që na bëjnë të ndihemi edhe më të gjallë dhe të lirë në thelbin tonë më të pastër. “Lërini njerëzit, qëllimi i vetëm i të cilëve është të ndajnë ankesat, problemet, historitë katastrofike, frikën dhe gjykimet për të tjerët. Mos u bëni koshi i mbeturinave të dikujt që thjesht dëshiron të heqë qafe mbeturinat e veta.”

Kujdesu për shëndetin

Shëndeti është mjeti kryesor që na lejon të kuptojmë nëse po e menaxhojmë ekzistencën tonë në mënyrën më korrekte. Ai funksionon si një termometër, pasi jeta jonë emocionale ka të bëjë shumë me biologjinë, dhe gjithashtu manifestohet përmes organeve tona vitale.

Energjia është e lidhur drejtpërdrejt me trupin, prandaj është thelbësore t’i siguroni atij pushim, ushqim të shëndetshëm dhe kohë për të medituar. “Jepini përparësi shëndetit tuaj. Nëse ingranazhet e trupit nuk funksionojnë në maksimum, nuk do të shkoni larg. Jepini vetes pak pushim”.

Falni

Të mësuarit se si të falim na lejon të çlirohemi nga e kaluara dhe të ecim përpara me pozitivitet drejt së ardhmes, edhe në ato momente kur na sulmojnë emocionet e trishtimit, zemërimit, pakënaqësisë dhe madje edhe etja për hakmarrje.

Në çdo rast, kuptimi i këtyre ndjenjave dhe arsyes së tyre, tejkalimi i tyre dhe mësimi për të falur, do të përmirësojë ekzistencën tonë, duke na bërë të vetëdijshëm se kemi bërë zgjedhjen e duhur. “Falni, lërini situatat që shkaktojnë dhimbje, është gjithmonë e mundur të zgjidhni të lini dhimbjen e kujtesës”.

Mos i shkelni premtimet që keni bërë

Të premtosh do të thotë t’ia dorëzosh një pjesë të zemrës një tjetri, pasi besimi buron nga dashuria ndaj të tjerëve, ndaj vetvetes. Secili jeton përvojat e veta në një mënyrë krejtësisht personale; kjo do të thotë se ndonjëherë premtimet që bëjmë mund të fitojnë një vlerë të paçmueshme për tjetrin. Fakti i mosmbajtjes së tyre, pra, mund të nënkuptojë dhimbje të madhe për të.

“Kur nuk e mbani një premtim, pyesni veten se çfarë ju pengon. Ju gjithmonë do të keni të drejtë të ndryshoni mendimin tuaj, të kërkoni falje, të kompensoni, të gjeni marrëveshje të reja ose të ofroni një alternativë të re. Mënyra më e lehtë për të mos harruar të bëni një premtim që nuk dëshironi ta mbani është të thoni jo që në fillim”./ bota.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here