5 simptomat e apendicitit që tregojnë se duhet të shkoni menjëherë tek mjeku

0
255

Nëse ndjeni shqetësime në trup pranë zonës së barkut dhe konstatoni simptoma si më poshtë atëherë menjëherë duhet t’i drejtoheni mjekut sepse keni apendicitin.

Apendiciti është një qese e vogël e lidhur me zorrën e trashë dhe është një nga rastet më të shpeshta të shtrimeve në spital, ndaj sot po ju tregojmë disa nga sinjalet e trupit në raste të tilla.


1. Dhimbje akute abdominale
Shenja e parë që duhet marrë parasysh kur dallohet apendiciti i mundshëm është dhimbja akute në zonën rreth kërthizës . Mund të jetë i butë në fillim dhe të rritet derisa të bëhet i padurueshëm. Dhimbja ka tendencë të rrezatojë në anën e poshtme të djathtë të barkut. Gjithashtu përkeqësohet me kollën, ecjen dhe lëvizjet e papritura. Ka raste atipike në të cilat dhimbja është e pranishme në anën e majtë të barkut. Zakonisht ndodh kur apendiciti është më i gjatë se normalja dhe shtrihet, duke rrezatuar dhimbje me intensitet më të madh në atë zonë.


2. Nauze, të vjella dhe temperaturë
Disa orë pas fillimit të dhimbjes së barkut, në përgjithësi shfaqen simptoma të tjera si nauze dhe të vjella dhe në disa raste edhe ethe.


3.Kapsllëk ose diarre
Apendiciti në përgjithësi paraqet një tablo klinike që përfshin diarre e kapsllëk. Të gjitha këto probleme të zorrëve, të shoqëruara me simptomat e mëparshme, janë zakonisht shenjat më të sakta që tregojnë një gjendje inflamatore kronike të apendicitit.


4. Simptomat nuk përmirësohen me kalimin e kohës
Personi i prekur mund të vërejë se dhimbja nuk lehtësohet me kalimin e orëve, pavarësisht pushimit. Përkundrazi, ai mund të ndiejë se vuajtja po përkeqësohet deri në atë pikë sa të vështirësojë ecjen dhe thjesht qëndrimin në këmbë.


5. Ndjeshmëri ndaj prekjes
Nëse dhimbja intensifikohet edhe vetëm duke prekur zonën e prekur ose duke shtypur dhe lëshuar pjesën e poshtme të djathtë të barkut, është pothuajse e sigurt që bëhet fjalë për apendicit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here