Terapia me dritë të kuqe/ A është trajtim efektiv i astmës?

0
126

Terapia me dritë të kuqe (RLT) është një trajtim joinvaziv që përdor gjatësi vale të nivelit të ulët të dritës për të trajtuar një gamë të gjerë kushtesh.

Mund të trajtojë kushte të tilla si dhimbje kronike, plagë dhe skuqje të lëkurës dhe depresion.

Studimet e fundit sugjerojnë se mund të jetë gjithashtu e dobishme për kushtet e frymëmarrjes, duke përfshirë astmën.

Ekspertët janë ende duke studiuar përfitimet e mundshme të RLT për astmën, por mund të jetë pjesë e planeve të trajtimit në të ardhmen. Le të shqyrtojmë këto studime dhe se si ato mund të zbatohen për ju.

A ndihmon terapia me drita të kuqe në uljen e simptomave të astmës?

Terapia me dritën e kuqe përfshin përfitime të shumta shëruese si reduktimi i inflamacionit dhe përmirësimi i funksionit të mushkërive. Këto mund të ndihmojnë në lehtësimin e disa simptomave të astmës.

RLT është gjetur gjithashtu se ndihmon me faktorë specifikë të lidhur me astmën.

Në studime, RLT ishte në gjendje të kontrollonte qelizat direk, qelizat që mund të çojnë në reaksione alergjike dhe sulme astme. Gjithashtu rriti nivelet e proteinave të citokinës anti-inflamatore.

Kjo mund të zvogëlojë përgjigjen imune të trupit dhe të qetësojë inflamacionin kronik të lidhur me astmën.

Në mënyrë të ngjashme, studimet sugjerojnë se RLT redukton stresin total oksidativ në mushkëri, duke çuar në një reduktim të përgjithshëm të inflamacionit.

Kush nuk duhet të përdorë terapinë me dritë të kuqe?

RLT është zakonisht i sigurt. Por hulumtimi për përdorimin e RLT si një trajtim për kushte të tilla si astma është i ri. Kjo do të thotë se përfitimet janë të paprovuara. Është më mirë të bisedoni me mjekun përpara se të provoni RLT për astmën.

Gjithashtu, megjithëse gjatësitë e valëve të përdorura nga trajtimet RLT janë të nivelit të ulët, ato ende ndikojnë në lëkurë. Ekspertët nuk rekomandojnë RLT nëse keni ndjeshmëri ndaj fototerapisë ,nga medikamentet ose nga sëmundje të tilla si lupusi.

Efektet e mundshme gjatë shtatzënisë nuk janë studiuar mirë. Meqenëse rreziqet janë të panjohura, nuk është e sigurt të keni RLT gjatë shtatzënisë.

Studimet e fundit kanë sugjeruar se terapia me dritë të kuqe mund të ketë përfitime për njerëzit me astmë.

Hulumtimet janë ende në vazhdim, por studimet kanë lidhur terapinë me dritën e kuqe me përfitimet e astmës, si përmirësimi i funksionit të mushkërive, reduktimi i përgjigjes imune dhe reduktimi i stresit oksidativ në mushkëri.

Leave a Reply