Si të veproni nëse kafshoheni nga gjarpri

0
233

Me nxehjen e motit edhe gjarpërinjtë fillojnë të dalin më shumë, e posaçërisht në vendet më rurale ku ka pyje ose vende të braktisura afër.

Statistikat tregojnë se vetëm në SHBA rreth 8,000 njerëz kafshohen nga gjarpërinjtë në vit

Por, kafshimet e tilla janë rrallëherë fatale, pasi që vetëm pesë prej tyre vdesin në vit, megjithëse helmi i gjarprit mund të shkaktojë dëme serioze.

Helmi i gjarprit shkakton dhimbje, ënjtje e me shumë mundësi edhe plagë rreth pjesës së kafshuar.

Çfarë të bëni e çfarë të mos bëni nëse kafshoheni nga ndonjë gjarpër.

– Shkoni te mjeku sa më shpejt që është e mundur. Edhe nëse gjarpri nuk ka qenë helmues, ju prapëseprapë rrezikoni infeksione të ndryshme.

– Lëvizeni sa më pak gjymtyrën ku iu ka kafshuar gjarpri në mënyrë që të ngadalësohet procesi i shpërndarjes së helmit.

– Mbani mend pamjen e gjarprit – përshkrimi i gjarprit e ndihmon doktorin ta ketë parasysh se çfarë lloji i gjarprit iu ka kafshuar.

– Mbajeni mend kohën në sa ora ka ndodhur sulmi në mënyrë që doktori ta ketë parasysh sa shumë është shpërndarë helmi.

– Largojeni çdo aksesor rreth zonës së kafshuar para se të fillojë ënjtja.

– Nëse keni shumë dhimbje, mund të përdorni Tylenol.

– MOS u përpiqni ta zini ose vrisni gjarprin sepse rrezikoni t’ju kafshojë prapë.

– MOS provoni ta thithni helmin me gojë sepse ky është vetëm mit dhe nuk funksionon – në fakt, ju rrezikoni ta vendosni helmin në gojë.

– MOS përdorni aspirinë, ibuprofen apo ilaçe tjera të cilat jua hollojnë gjakun.

Ekspertët tregojnë se gjarpërinjtë rrallëherë janë agresivë dhe ju sulmojnë vetëm atëherë kur ndihen të kërcënuar, kështu, nëse hasni në ndonjë gjarpër, mos e ngacmoni!

Leave a Reply