Shkencëtarët thonë se ruajtja e mostrave të jashtëqitjes për dekada mund të jetë një politikë e mirë sigurimi kundër astmës dhe sëmundjeve të zemrës

0
310

A mund të jetë ngrirja e mostrës tuaj të jashtëqitjes kur jeni të rinj dhe të shëndetshëm, sekreti për të luftuar sëmundjen më vonë në jetë?

Ky është sugjerimi i pakëndshëm nga një grup mjekësh amerikanë që thonë se vendosja e fekaleve në akull në -80 gradë Celsius për disa dekada, përpara shkrirjes dhe vendosjes përsëri brenda trupit kur të sëmuresh, mund të ndihmojë në luftimin e gjithçkaje, nga efektet anësore të kimioterapisë, astmës dhe sëmundjeve të zemrës.

Shkencëtarët, nga Shkolla Mjekësore e Harvardit dhe Brigham and Women’s Hospital, të dy në Boston, SHBA, thonë se ruajtja e mostrave të jashtëqitjes në këtë mënyrë mund të jetë një politikë e mirë sigurimi kundër problemeve shëndetësore.

“Do të ishte e ngjashme me atë kur prindërit depozitojnë gjakun e kordonit kërthizor të foshnjës së tyre për përdorim të mundshëm në të ardhmen”, shkruan ata në revistën Trends in Molecular Medicine në qershor.

Gjaku i kordonit është i pasur me qeliza burimore të cilat potencialisht mund të rriten në çdo lloj indi të ri të shëndetshëm kur vendosen përsëri në trup. Qelizat staminale të nxjerra nga gjaku i kordonit dhurues përdoren tashmë për të trajtuar disa kancere të gjakut.

NHS pranon gjakun e kordonit të dhuruar për përdorim në trajtim mjekësor, por nuk ofron shërbim ruajtjeje. Dhe nuk ka asnjë provë që gjaku i ruajtur i kordonit kërthizor është përdorur ende për të trajtuar fëmijët.

Leave a Reply