Përdorimi i antibiotikëve rrezikon sulm në zemër për 35%

0
47
Antibiotik

Ekspertët besojnë se përdorimi afatgjatë i drogës fshin bakteret e shëndetshme në zorrë – duke krijuar një çekuilibër që rrit inflamacionin, ngushton enët e gjakut dhe përfundon duke dëmtuar zemrën.

Ata mendojnë se kjo krijon një efekt kumulativ, kështu që sa më shpesh një grua përdor antibiotikë gjatë jetës së saj, aq më e madhe është rreziku eventual.

Hulumtuesit, që gjurmuan 36,500 gra në SHBA, zbuluan se 60 vjeçarët që përdorin antibiotikë për më shumë se dy muaj kanë 32 për qind më shumë gjasa për të zhvilluar sëmundje të zemrës në tetë vitet e ardhshme.

Për ato të moshës 40-59, ka pasur një rritje prej 28 për qind.

Për gratë më të reja të moshës nën 40 vjeç, nuk kishte efekt të dallueshëm.

Hulumtuesi Dr. Yoriko Heianza, nga Universiteti Tulane në New Orleans, tha: “Duke hetuar kohëzgjatjen e përdorimit të antibiotikut në faza të ndryshme të moshës madhore ne kemi gjetur një lidhje mes përdorimit afatgjatë në moshën e mesme dhe të mëvonshme dhe një rritje të rrezikut të goditjes dhe sëmundje të zemrës gjatë tetë viteve të ardhshme.

Për çdo 1.000 gra që marrin antibiotikë për të paktën dy muaj, vetëm gjashtë do të kishin gjasa të përjetonin dëmtime në zemrat apo arteriet e tyre, thanë ata.

Antibiotikët janë të dizajnuara për të vrarë bakteret e rrezikshme që shkaktojnë sëmundje dhe infeksione.

Por në këtë proces ata gjithashtu shkatërrojnë bakteret e dobishme, duke ndryshuar ekuilibrin e ekosistemit të zorrëve dhe duke rritur rrezikun e viruseve, insekteve të dëmshme dhe organizmave kërpudhave infektive…

Profesori tjetër – Lu Qi, një ekspert i të ushqyerit në Shkollën e Harvardit të Shëndetit Publik, tha: “Përdorimi i antibiotikëve është faktori më kritik në ndryshimin e ekuilibrit të mikroorganizmave në zorrë.

“Studimet e mëparshme kanë treguar një lidhje midis ndryshimeve në mjedisin mikrobiotik të zorrëve dhe inflamacionit dhe ngushtimit të enëve të gjakut, goditjes dhe sëmundjeve të zemrës”.

Studimi është hetimi më i madh afatgjatë i lidhjes ndërmjet përdorimit të antibiotikut dhe sëmundjeve të zemrës të kryera ndonjëherë.

Arsyet më të zakonshme për gratë që marrin antibiotikë ishin infeksionet e mushkërive, infeksionet e traktit urinar dhe problemet e dhëmbëve.

Profesor Qi shtoi: ‘Studimi ynë sugjeron që antibiotikët duhet të përdoren vetëm kur ato janë absolutisht të nevojshme.

“Duke marrë parasysh efektet e padëshirueshme potencialisht kumulative, koha më e shkurtër e përdorimit të antibiotikut është më e mirë.”

NHS është duke u përpjekur me dëshpërim për të zvogëluar përdorimin e antibiotikut në një përpjekje për të shmangur krizën.

Kjo është për shkak se përdorimi i tepërt i antibiotikëve shkakton evolucionin e baktereve të dëmshme për t’i rezistuar trajtimit.

Sa më shumë antibiotikë përdoren, bakteret më të fortë bëhen – dhe klasa e re e antibiotikëve nuk ka dalë në shitje që nga vitet 1980.

Leave a Reply