Cila është proteina që shkakton anemi?

0
107

Anemia e sëmundjes kronike ndonjëherë quhet edhe anemi i inflamacionit kronik ose anemi i inflamacionit.

Anemia e inflamacionit dhe sëmundjes kronike konsiderohet forma e dytë më e zakonshme e anemisë pas anemisë së mungesës së hekurit. Por incidenca e saktë e sëmundjes kronike të nuk dihet sepse shpesh është raportuar dhe nuk njihet.

Kjo lloj anemie ndodh kur një gjendje mjekësore afatgjatë ndikon në aftësinë e trupit tuaj për të prodhuar qeliza të kuqe të gjakut.

Kjo gjendje mund të ndryshojë dhe mund të përfshijë sëmundje kronike të tilla si kanceri, infeksionet, sëmundjet e veshkave dhe sëmundjet autoimune dhe inflamatore, si artriti reumatoid ose lupusi.

Sëmundja kronike e pengon trupin që të përdorë hekurin në mënyrë efektive për të krijuar qeliza të reja të kuqe të gjakut, edhe nëse ka nivele normale ose të larta të hekurit të depozituara në trup.

Trajtimi për disa sëmundje mund të ndikojë gjithashtu në prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut. Sëmundjet inflamatore prodhojnë një përgjigje inflamatore në trup dhe mund të shkaktojnë anemi të sëmundjes kronike për disa arsye.

Përgjigja inflamatore mund të prodhojë citokina, një proteinë që mbron trupin kundër infeksionit dhe ndërhyn me përpunimin e hekurit dhe prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Inflamacioni mund të shkaktojë gjakderdhje të brendshme që çon në ulje të numrit të qelizave të kuqe të gjakut.
Inflamimi i sistemit gastrointestinal mund të ndërhyjë në aftësinë e trupit për të absorbuar hekurin nga ushqimi.

Llojet e sëmundjeve inflamatore të njohura si shkaktare të sëmundjes kronike të anemisë, janë:

• Artriti reumatoid;

• Koliti ulcerativ;

• Sëmundja Crohn;

• Sëmundje inflamatore të zorrëve;

• Lupusi;

• Diabeti;

• Sëmundjet degenerative.

Njerëzit të cilët kanë sëmundje infektive mund të përfundojnë në sëmundje kronike të anemisë nëse përgjigjja e sistemit imunitar ndaj infeksionit ndërhyn në prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Sikurse sëmundjet inflamatore, sëmundjet ngjitëse mund të shkaktojnë që sistemi imunitar të lëshojë citokina, të cilat mund të ndërhyjnë në aftësinë e trupit për të përdorur hekurin për të krijuar qeliza të kuqe të gjakut.

Citokinet gjithashtu mund të bllokojnë prodhimin dhe funksionimin e eritropoietinës, një hormon i prodhuar nga veshkat që ndihmon për të prodhuar qelizat e kuqe të gjakut.

Sëmundjet infektive të njohura të cilat çojnë në sëmundjen kronike të anemi janë:

 Aids / Hiv;

• Hepatiti;

• Tuberkulozi;

• Endokarditi (infeksioni i zemrës);

• Osteomieliti (infeksioni i kockave);

Njerëzit me sëmundje të veshkave mund të zhvillojnë këtë lloj anemie nëse sëmundja ndërhyn me prodhimin eritropoietinës nga veshkat.

Edhe veshkat e dëmtuara mund të bëjnë që trupi të thithë më pak hekur dhe folate, ushqyes të nevojshëm për krijimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Njerëzit me dështim të veshkave gjithashtu mund të përjetojnë mungesë hekuri si rezultat i humbjes së gjakut që ndodh gjatë hemodializës.

Disa lloje të kancerit mund të nxisin lirimin e citokineve inflamatore, të cilat ndërhyjnë në prodhimin e eritropoetinëve dhe krijimin e qelizave të kuqe të gjakut nga palca e eshtrave.

Këto kanceresh janë:

• Hodgkin;

• Limfoma jo-Hodgkin;

• Kancer në mushkëri;

• Kanceri i gjirit.

Kanceri gjithashtu mund të dëmtojë prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut nëse prek palcën e eshtrave. Për më tepër, trajtimet e kancerit si kimioterapia dhe terapia me rrezatim mund të çojnë në anemi të sëmundjes kronike nëse dëmtojnë palcën e eshtrave.

Leave a Reply