Sëmundja duar-gojë-këmbë/ Kurrsesi mos e trajtoni me…

0
293

Sëmundja në këmbë e gojë, ose HFMD, shkaktohet nga një virus. Simptomat përfshijnë ulçera ose plagë, brenda ose rreth gojës dhe një skuqje ose blisters në duart, këmbët ose mollaqe.

Çdokush mund të marrë sëmundjen, por fëmijët nën moshën 10 vjeç kanë më shumë gjasa ta kapin atë. Ju mund të ndërmerrni hapa për të lehtësuar simptomat ndërkohë që shkon drejt saj.

Çfarë e shkakton?

Viruset që zakonisht shkaktohen në duar-këmbë-gojë quhen coxsackievirus a16 dhe enterovirus 71. Në të vërtetë, mund të dëgjoni mjekun e fëmijës tuaj që i referohet asaj si virusi coxsackie.

Fëmija juaj mund të kapë virusin përmes kontaktit me dikë që e ka atë ose nga diçka që ka qenë në kontakt me virusin, si një lodër, tabletë, ose dorezën. Ajo tenton të përhapet lehtë në verë dhe në vjeshtë.

Simptomat

Simptomat e hershme mund të përfshijnë ethe dhe dhimbje të fytit. Ai mund të ketë skuqje pa ndonjë arsye në pëllëmbët e duarve të tij ose në tabanin e këmbëve një ose dy ditë pas shfaqjes së simptomave të para.

Skuqja mund të kthehet plagë. Plagët mund të shfaqen në gjunjë, bërryla ose mollaqe. Ai mund të ketë të gjitha këto simptoma ose vetëm një ose dy.

Sëmundjet e gojës mund ta pengojnë atë për të gëlltitur, prandaj sigurohuni që fëmija juaj të marrë ujë dhe kalori të mjaftueshme.

Si diagnostikohet?

Mjeku juaj do të pyesë për simptomat e fëmijës tuaj dhe do të shikojë ndonjë plagë ose skuqje. Kjo zakonisht është e mjaftueshme për të vendosur nëse është sëmundja e dorës dhe këmbëve dhe pa prova shtesë. Por ai mund të kryejë teste të ndryshme për të qenë i sigurt.

Si trajtohet?

Sëmundja e këmbëve të dorës duhet të zhduket vetëm pas 7 deri në 10 ditë. Nuk ka trajtim për sëmundjen dhe asnjë vaksinë. Ju mund të lehtësoni simptomat e fëmijës tuaj me:

•Mos përdorni aspirinë për dhimbje – kjo mund të shkaktojë sëmundje serioze tek fëmijët.

• Pije të ftohta si kos, apo smoothies (lëngje).

Leave a Reply