Rekord i natyrës: Zbulohet bima më e madhe në botë prej 180 kilometrash

0
260

Sipas shkencëtarëve, bima më e madhe e gjallë në botë është identifikuar në ujërat e cekëta në brigjet e Australisë Perëndimore.

Bari i detit, një bimë me lule detare e njohur si Posidonia australis, shtrihet për më shumë se 180 kilometra në Gjirin e Shark, një zonë shkretëtirë e mbrojtur si një vend i Trashëgimisë Botërore, tha Elizabeth Sinclair, një studiuese e lartë në Shkollën e Biologjisë. Instituti i Shkencave dhe Oqeaneve në Universitetin e Australisë Perëndimore. Kjo është afërsisht distanca midis San Diego dhe Los Angeles.

Bima është kaq e madhe sepse klonohet, duke krijuar degë gjenetikisht identike. Ky proces është një mënyrë riprodhimi që është e rrallë në mbretërinë e kafshëve edhe pse ndodh në kushte të caktuara mjedisore dhe ndodh më shpesh te disa bimë, kërpudha dhe baktere.

Sinclair dhe kolegët e saj morën mostra nga 10 vende në të gjithë gamën e livadhit me bar deti në Gjirin e Shark në 2012 dhe 2019. Ekipi hulumtues mati gjithashtu kushtet mjedisore duke përfshirë thellësinë, temperaturën e ujit dhe kripësinë. Shkencëtarët ishin në gjendje të renditnin ADN-në nga mostrat e barit të detit, gjë që zbuloi se ishte një bimë e vetme.

Ky studim sugjeroi se riprodhimi nëpërmjet klonimit ndihmoi livadhin e barit të detit të përshtatej me kushtet e habitatit që ishin më ekstreme sesa ku bari i detit zakonisht gjendet ujë më i kripur, nivele të larta drite dhe luhatje të mëdha të temperaturës.

Livadhi me bar deti mbulonte pothuajse 200 kilometra katrorë, më i madh se Brooklyn tha Sinclair. Kjo është një zonë shumë më e madhe se pemët e Aspenit që dridhen nga Pando në Utah, të cilat shpesh përshkruhen si bima më e madhe në botë. Kloni shtrihet mbi 106 hektarë, i përbërë nga mbi 40,000 pemë individuale, sipas Shërbimit Pyjor USDA.

Në rreth 4,500 vjet i vjetër, bari i detit Shark Bay është i lashtë, por mosha e tij nuk është rekord, thanë studiuesit. Një bimë Posidonia oceanica e zbuluar në Mesdheun perëndimor që shtrihet deri në 15 kilometra mund të jetë më e madhe se 100,000 vjet e vjetër./CNN

Leave a Reply