Duart dhe këmbët ju mpihen e ndryshojnë ngjyrë kur është ftohtë? Simptomë e kësaj sëmundjeje

0
143

Kur dalim jashtë në dimër pa dorashka, shohim gishtat që janë zbardhur, ky është reagim normal i trupit ndaj temperaturave të ulëta.

Por, për disa njerëz këto simptoma mund të jenë shenja të një gjendjeje më serioze, të quajtur sëmundja Raynaud. Kur shfaqet sëmundja e Raynaud, arteriet që shpërndajnë gjakun në lëkurën tuaj ngushtohen për shkak të temperaturave të ulëta ose stresit.

Kjo bën që duart, gishtat e këmbëve dhe ndonjëherë pjesët e tjera të trupit të zbardhen ose mavijosen dhe t’i ndjeni si të mpira. Pastaj ato bëhen të kuqe, kur fluksi i gjákut kthehet.

Ky proces mund të shoqërohet edhe me dhimbje. Simptomat zakonisht zgjasin vetëm disa sekonda ose minuta, por ato mund të zgjasin edhe me orë, në rastet më të rënda.

Ekzistojnë 2 lloje të Raynaud-it – parësore (sëmundja Raynaud) dhe sekondare (sindroma Raynaud).

Shkaku i Raynaud-it parësor nuk dihet. Është normale që enët e gjákut që janë afër lëkurës suaj të tkurren kur të ftohet. Por kur njerëzit vuajnë nga sèmundja e Raynaud, arteriet tkurren më shumë dhe më shpejt se normalisht.

Por është më e butë dhe më e zakonshme se síndroma Raynaud dhe shpesh nuk ka nevojë për ndonjë trajtim. Nga ana tjetër, Raynaud (sindroma Raynaud) ndodh për shkak të një gjendjeje themelore ose një faktori tjetër. Është më pak e zakonshme se sëmundja Raynaud, por mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore, si plágët në lëkurë. Për këtë lloj, ndonjëherë nevojiten medikamente ose kirurgji.

Leave a Reply