Si diagnostikohet ulçera e stomakut?

0
207

Ulçerat e stomakut, të quajtura gjithashtu ulçera peptike ose gastrike, formohen në mukozën e stomakut dhe mund të prekin njerëzit me infeksione bakteriale ose që përdorin shumë ilaçe anti-inflamatore josteroide (NSAID).

Le të diskutojmë shkaqet, testet diagnostike dhe simptomat e ulcerës së stomakut tek femrat.

Shenjat e përgjithshme të ulçerës në stomak përfshijnë:

 • dhimbje barku që përmirësohet pas ngrënies
 • urth
 • oreksi i reduktuar
 • humbje peshe e pashpjegueshme

Për më tepër, femrat mund të përjetojnë gjakderdhje, e cila mund të çojë në anemi të mungesës së hekurit (IDA).

Anemia nga mungesa e hekurit është një formë e anemisë ku ka një numër të reduktuar të qelizave të kuqe të gjakut për shkak të mungesës së hekurit në trup. Femrat janë në një rrezik të shtuar të IDA për shkak të gjakderdhjes menstruale, megjithëse çdokush mund ta zhvillojë atë.

Qelizat e kuqe të gjakut ndihmojnë në transportin e oksigjenit në indet e trupit. Pa to, ju mund të zhvilloni simptoma të tilla si:

 • lodhje
 • gulçim
 • marramendje

Nivelet e ulëta të hekurit mund të jenë të zakonshme tek femrat. Ato mund të ndodhin për arsye të ndryshme duke përfshirë nëse jeni shtatzënë ose nuk hani shumë ushqime që përmbajnë hekur.

Çfarë e shkakton ulçerën e stomakut?

Ka dy shkaqe kryesore të ulçerës së stomakut. Këto janë:

Infeksioni me Helicobacter pylori (H. pylori): Mund të keni një shans të shtuar për të zhvilluar ulçerë në stomak nëse merrni baktere H. pylori nga persona të tjerë me infeksion. Kjo mund të ndodhë kur bini në kontakt me pështymën, të vjellat, ushqimin ose ujin e tyre.

Ilaçet anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs): NSAID si aspirina, ibuprofeni ose naprokseni mund të irritojnë mukozën e stomakut dhe t’ju bëjnë më të prirur për të pasur ulçera. Kjo mund të ndodhë nëse merrni NSAID për një kohë të gjatë ose në doza të larta.

Shkaqe të tjera përfshijnë:

 • kanceret
 • Semundja Crohn
 • përdorimi i kortikosteroideve si prednizoni
 • cirroza (kjo është shumë e rrallë)

Si diagnostikohen ulcerat e stomakut tek femrat?

Këto janë testet që mjeku mund të kryejë për të përcaktuar nëse keni ulçerë në stomak:

 • Ekzaminimi fizik: Një ekzaminim fizik i ndihmon ata të kontrollojnë nëse barku është i fryrë ose i nderë.
 • Testet e gjakut: Një test gjaku mund të kontrollojë nëse H. pylori është i pranishëm.
 • Testi i frymëmarrjes së uresë: Në një test frymëmarrjeje, ju gëlltitni një kapsulë ose lëng ure dhe nëse keni H. pylori, bakteret shndërrohen në dioksid karboni. Gjithashtu mund t’ju duhet të nxirrni dioksid karboni në një enë në mënyrë që ekipi mjekësor ta testojë atë. Një test jo radioaktiv mund të përdoret për fëmijët dhe gratë që janë shtatzënë.
 • Testi i jashtëqitjes: Mjekët mund të përdorin një mostër jashtëqitjeje për të testuar për H. pylori ose gjak. Nëse keni gjak në jashtëqitje, kjo mund të tregojë se keni ulçerë në stomak.
 • Endoskopia e sipërme: Në këtë procedurë, një mjek do të drejtojë një tub të hollë me një kamerë të ngjitur në fyt për të inspektuar muret e fytit, stomakut dhe zorrëve të holla për të kërkuar ulcerat. Është mjeti diagnostikues i standardit të arit për ulcerat.

Trajtimi i ulçerës së stomakut

Medikamentet e mëposhtme mund të përdoren për të trajtuar ulçerën e stomakut nëse keni një infeksion bakterial:

antibiotikë, të tillë si klaritromicina, amoksicilina dhe metronidazoli

Frenuesit e pompës protonike (PPI), të tilla si omeprazoli dhe pantoprazoli

salicilatet, të tilla si subsalicilate bismut

Nëse NSAID-të kanë shkaktuar ulçerë, gastroenterologu mund të duhet të ndryshojë trajtimin tuaj dhe të ndalojë përdorimin e NSAID-ve.

Leave a Reply