Probleme me lëkurën? Shkaku mund të jenë zorrët

0
235

A janë urtikariet një simptomë e sindromës së zorrëve që rrjedhin?

Sindroma e zorrëve që rrjedh është kur trakti intestinal lejon që toksinat të rrjedhin nga zorrët në qarkullimin e gjakut. Shpesh shoqërohet me kushte të sistemit tretës, si sëmundja inflamatore e zorrëve (IBD).

Zorrët që rrjedhin mund të shkaktojnë shumë simptoma, duke përfshirë koshere (flluska dhe skuqje). Ndryshimet në dietë, shmangia e shkaktarëve dhe trajtimi i kushteve themelore mund t’ju ndihmojnë të shpëtoni nga urtikariet kronike.

Çfarë është sindroma e zorrëve që rrjedhin?

Zorrët luajnë një rol thelbësor në shëndetin e përgjithshëm. Ato sigurojnë që toksinat dhe grimcat e ushqimit të qëndrojnë jashtë qarkullimit të gjakut ndërsa lëndët ushqyese kalojnë.

Megjithatë, ndonjëherë pengesa intestinale bëhet “rrjedhëse”, duke lejuar që toksinat të hyjnë në qarkullimin e gjakut. Studiuesit e quajnë këtë përshkueshmëri të zorrëve.

Qelizat në zorrë rregullojnë rrjedhën e ujit dhe molekulave në qelizat e afërta. Por kur zorra “rrjedh”, molekulat inflamatore lëvizin jashtë. Kjo mund të çojë në rritjen e inflamacionit dhe një përgjigje imune.

Studiuesit nuk e dinë saktësisht se çfarë e shkakton rrjedhjen e zorrëve. Mund të jetë një simptomë e çrregullimeve të tilla si IBD, por nuk ka asnjë hulumtim përfundimtar që zorra që rrjedh është një gjendje më vete.

Ka disa prova që tregojnë se ndryshimet në mikrobiomën e zorrëve mund të shkaktojnë rrjedhje të zorrëve. Hulumtimet sugjerojnë një lidhje të mundshme midis ndryshimeve në mikrobiomën dhe disa kushteve autoimune, dhe zorrët që rrjedhin shpesh janë një simptomë e kushteve autoimune.

Megjithë provat e kufizuara, zorra që rrjedh ka lidhje me kushte të tilla si:

 • obeziteti
 • diabeti i tipit 1
 • sëmundje celiac
 • sëmundje të zemrës
 • sëmundje të mëlçisë yndyrore joalkoolike

A mundet zorra që rrjedh të shkaktojë probleme të tjera të lëkurës?

Zorrët që rrjedhin mund të çojnë në shumë simptoma, duke përfshirë ato që prekin lëkurën.

Simptoma të tjera të lëkurës përfshijnë:

 • aknet
 • ekzema
 • skuqjet

Një rishikim i vitit 2020 i një studimi ekzistues gjeti një lidhje midis mikrobiomës së zorrëve dhe shëndetit të lëkurës. Në mënyrë të veçantë, hulumtimet e mëparshme treguan ndryshime në mikrobiomën e zorrëve tek njerëzit me:

 • dermatit atopik
 • psoriasis
 • rosacea

Si mund të trajtohen përgjithmonë urtikariet?

Urtikariet kronike janë kur ju keni koshere pothuajse çdo ditë për 6 javë ose më shumë. Rreth gjysma e njerëzve me urtikarie kronike pushojnë së pasuri shpërthime pas 1 viti.

Një mjek i kujdesit parësor ose dermatolog mund të jetë në gjendje t’ju ndihmojë të gjeni lehtësim. Ata mund të identifikojnë një gjendje themelore që mund të shkaktojë kosheret. Shembujt përfshijnë gjendjen e tiroides, diabetin ose artritin reumatoid. Trajtimi i gjendjes mund të bëjë që kosheret të largohen.

Ndonjëherë, kosheret kronike vijnë nga alergjitë ose mjedisi. Mbajtja e një ditari kur keni urtikarie mund t’ju ndihmojë të gjurmoni një shkaktar. Ushqimet, medikamentet dhe alergjenët janë të gjithë shkaktarët e mundshëm të koshereve. Nëse vëreni një lidhje midis një shkaktari dhe simptomave tuaja, shmangia e këtij shkaktari mund të zgjidhë urtikarinë.

Çfarë ushqimesh mund të hani për të ndihmuar me urtikarinë kronike?

Për të mbështetur mikrobiomën e zorrëve, mund të hani një dietë të ekuilibruar me ushqime të freskëta. Disa ushqime specifike për të ndihmuar me bakteret e zorrëve përfshijnë:

ushqime bimore si perime, bishtajore, fasule dhe fruta

ushqime të fermentuara si kimchi, lakër turshi dhe kefir

Ushqime të pasura me polifenol si çokollata e zezë, bajamet dhe çaji jeshil

Ju gjithashtu mund të provoni të hiqni ushqimet nga dieta juaj nëse mendoni se ato mund të shkaktojnë urtikarie. Disa shkaktarë të zakonshëm të urtikarisë kronike përfshijnë:

 • grurë ose gluten
 • ushqim deti
 • alkool
 • kafeinë
 • vezët
 • arra
 • domate
 • aditivëve ushqimorë

Nëse keni një alergji ndaj lateksit, ushqimet si bananet, kivi dhe mango mund të shkaktojnë urtikarie. Ju gjithashtu mund të keni shkaktarë personalë për koshere të shkaktuara nga ushqime të ndryshme, kështu që një ditar ushqimor mund t’ju ndihmojë të identifikoni se cilat ushqime duhet të shmangni.

Sindroma e zorrëve që rrjedh është kur dobësitë në barrierën e zorrëve lejojnë që toksinat të rrjedhin në qarkullimin e gjakut. Studiuesit nuk janë të sigurt nëse zorra që rrjedh është gjendja e saj apo një simptomë e kushteve të tjera si IBD.

Disa njerëz përjetojnë urtikarie nga zorrët që rrjedhin. Ata mund të gjejnë lehtësim duke shmangur ushqimet që shkaktojnë urtikarie dhe duke ngrënë një dietë që mbështet mikrobiomën e zorrëve.

Leave a Reply