Vuani nga migrena? Ja ç’duhet të dini për nervin trigeminal

0
176

Migrena shkakton dhimbje koke të forta me simptoma të tjera si nauze dhe ndjeshmëri ndaj dritës. Neuralgjia trigeminale (TN), nga ana tjetër, është një gjendje dhimbjeje kronike që prek nervin trigeminal. Ky nerv është thelbësor për ndjesitë e fytyrës dhe kontrollin motorik të nofullës.

Ndryshimet në strukturën e nervit trigeminal mund të shkaktojnë probleme në disa degë dhe të çojnë në episode migrene.

Si përfshihet nervi trigeminal në episodet e migrenës?

Nervi trigeminal mund të jetë qendror për atë që ndodh në trupin tuaj gjatë një episodi të migrenës. Është një nga 12 nervat kranial që fillojnë në bazën e trurit dhe është një lojtar kyç në dhimbjen që përjetoni gjatë një episodi.

Nervi trigeminal mbart informacion ndijor rreth prekjes, dhimbjes dhe temperaturës nga koka dhe fytyra në tru.

Kur keni një episod migrenë, shkaktarët specifikë mund të aktivizojnë mbaresat nervore të ndjeshme ndaj dhimbjes. Këto mbaresa nervore më pas dërgojnë sinjale shqetësimi përmes nervit trigeminal. Ky proces, i njohur si sensibilizimi qendror, mund të kontribuojë në dhimbjen kronike dhe intensive të episodeve.

Këto sinjale përmbajnë substanca si peptidi i lidhur me gjenet e kalcitoninës (CGRP). Nervi trigeminal prodhon CGRP me bollëk. Kur kjo ndodh, krijon një reaksion zinxhir që potencialisht rezulton në një episod migrene.

Hulumtimi i vitit 2019 ka treguar se bllokimi i këtij aktiviteti CGRP mund të jetë i mjaftueshëm për të parandaluar një episod. Ideja është që ulja e sasisë së CGRP që prodhon trupi mund të mbrojë kundër migrenës.

Megjithatë, përgjigja për parandalimin e episodeve të migrenës mund të jetë më komplekse.

Në një studim të vitit 2020, studiuesit krahasuan dy grupe të barabarta njerëzish – gjysma me migrenë dhe gjysma si grup kontrolli. Studiuesit kryen testime imazherike dhe zbuluan se njerëzit me migrenë kanë dallime domethënëse në strukturat e nervit trigeminal krahasuar me grupin e kontrollit.

Si ndihet një dhimbje koke e lidhur me nervin trigeminal?

Simptomat e një dhimbje koke të nervit trigeminal përfshijnë:

  • dhimbje në njërën anë të fytyrës
  • siklet që ndihet si dhimbje shpuese
  • dhimbje të përsëritura dhe intensive, si një migrenë tipike
  • të përziera
  • të vjella
  • ndjeshmëria ndaj dritës dhe zërit
  • bllokim i hundës

Si trajtohet një episod i migrenës i shkaktuar nga nervi trigeminal?

Një mënyrë për të trajtuar këto episode është nëpërmjet medikamenteve. Trajtimi profilaktik, si beta-bllokuesi propranolol, mund të parandalojë migrenën.

Mjeku mund të përshkruajë edhe barna të tjera, të tilla si antikonvulsantët dhe bllokuesit e kanalit të kalciumit.

Një metodë tjetër e rëndësishme është neurostimulimi joinvaziv. Kjo teknikë stimulon nervat okupital dhe trigeminal për të ndihmuar në lehtësimin e dhimbjeve të migrenës. Në varësi të metodës, mund të përfshijë një pajisje që stimulon nervin ose një implant.

Leave a Reply