Mund të pini këtë çaj ose të provoni metodën me avull: Trajtimet natyrale për bronkitin

0
142

Bronkiti është një sëmundje e zakonshme e frymëmarrjes e shkaktuar nga viruse, baktere, irritues si tymi dhe grimca të tjera që përke qësojnë tubat bronkiale. Këto janë tuba që sjellin ajrin nga hunda dhe goja në mushkëri.

Ju mund të jeni në gjendje ta trajtoni bronkitin akut vetë pa trajtim mjekësor. Në shumë shkaqe, bronkiti akut shkaktohet nga një inf eksion vir al ose bakt erial, shenjat përmirësohen brenda disa javësh.

Bronkiti kro nik, nga ana tjetër, zakonisht shkaktohet nga ekspozimi afatgjatë ndaj irr ituesve si tymi i cigares. Trajtimi i bronkitit kronik është pak më i kompl ikuar dhe zakonisht kërkon disa ndryshime të rëndësishme të stilit të jetesës.

Është e rëndësishme të trajtoni shenjat tuaja menjëherë për të siguruar një shërim të shpejtë nëse keni bronkit akut. Por nëse bronkiti përke qësohet, nuk largohet pas disa javësh mje kim dhe kujdes, atëherë duhet të konsultoheni me një mjek.

Është e mundur për të trajtuar bronkitin akut në shtëpi dhe këtu janë disa mënyra:

Xhenxhefil

Disa studiues kanë gjetur prova se xhenxhefili mund të ketë një efekt anti-infla ma tor kundër inf eksionit të frymëmarrjes. Ju mund të merrni xhenxhefil në disa mënyra:

Përtypni xhenxhefil të tharë,

Përdorni xhenxhefil të freskët për të bërë çaj.

Hani të papërpunuar ose shtoni në ushqim.

Është më e sigurta të përdoret xhenxhefili në formë natyrale, në vend të kapsulave apo suplementeve. Ngrënia e herëpashershme e xhenxhefilit është e sigurt për të gjithë, por mos e merrni xhenxhefilin si suplement ose mjekim nëse:

Jeni shtatz ënë ose ushqehen me gji;

Keni diabet;

Keni probleme me zemrën;

Hudhra

Hudhra besohet se ka një sërë vetive shëruese. Rezultatet e një studimi të vitit 2016 tregojnë se hudhra pengon në mënyrë efektive rritjen e vir usit të bronkitit inf ektiv. Ky zbulim sugjeron se hudhra mund të përdoret si një ilaç natyral për bronkitin.

Hudhra e freskët është më e mira, por nëse nuk ju pëlqen shija, mund ta merrni edhe në formë ka ps ule.

Përdorni hudhrën me kujdes nëse keni çrregullime të gja kderdhjes. Merreni gjithmonë në sasi të vogla për t’u siguruar që nuk ju shqetëson stomakun.

Shafran i Indisë

Një studim i vitit 2018 zbuloi se shafrani i Indisë ka një sërë vetish që mund ta bëjnë atë të dobishëm në lu ftimin e bronkitit. Midis tyre janë efektet antivi rale, antibak teriale dhe anti-infla ma tore.

Shafrani i Indisë gjithashtu rrit aktivitetin antioksidues, që do të thotë se mund të ndihmojë në reduktimin e aca rimit dhe në rritjen e imunitetit tuaj.

Avulli

Avulli ndihmon në shpërbërjen e mukusit në mënyrë që ta largoni atë më lehtë. Mënyra më e lehtë për të përdorur avull është në banjë ose dush. Bëjeni dushin tuaj aq të nxehtë sa të mundeni, futuni dhe merrni frymë thellë përmes gojës dhe hundës.

Uji i nxehtë do të ndihmojë gjithashtu në relaksimin e muskujve që mund të jenë të tensionuar nga kolla. Ju gjithashtu mund të vizitoni një dhomë me avull në një palestër ose banjë, nëse është e disponueshme dhe keni energji të mjaftueshme.

Është më mirë të mos zhyteni në një banjë të nxehtë nëse ndiheni të sëmurë ose ndieni se nuk merrni dot frymë./Healthline

Leave a Reply