Meningjiti aseptik/ A shkaktohet nga ilaçet?

0
187

Meningjiti është një inflamacion i indeve që mbrojnë trurin dhe qafën. Bakteret, viruset ose kërpudhat infektive shpesh shkaktojnë meningjitin. Por shkaqe të tjera, të tilla si medikamente të caktuara, gjithashtu mund të çojnë në inflamacion.

Meningjiti i shkaktuar nga një mjekim quhet meningjiti aseptik i induktuar nga ilaçet (DIAM). Ndalimi i përdorimit të ilaçeve që shkaktojnë DIAM shpesh është i mjaftueshëm për të ndihmuar në zgjidhjen e gjendjes.

Çfarë është saktësisht meningjiti aseptik i shkaktuar nga ilaçet?

Meningjiti aseptik është meningjiti që nuk shkaktohet nga bakteret. Fjala septike do të thotë një infeksion me baktere dhe parashtesa “a” do të thotë “pa” ose “mungesë”. DIAM është një lloj meningjiti aseptik që shfaqet si një efekt anësor i disa ilaçeve.

Siç është e vërtetë për të gjitha llojet e meningjitit, DIAM shkakton inflamacion të indeve dhe shtresave të lëngjeve që rrethojnë trurin dhe palcën kurrizore, të quajtura meningje.

DIAM është zakonisht i trajtueshëm dhe zakonisht nuk shkakton dëm të qëndrueshëm. Por simptomat, si dhimbja e kokës, dhimbja e qafës dhe lodhja, mund të jenë të pakëndshme dhe të dhimbshme. Plus, DIAM ndonjëherë mund të çojë në komplikime, duke përfshirë ënjtjen e trurit dhe mpiksjen e gjakut.

Cilat ilaçe mund të shkaktojnë meningjitin aseptik?

DIAM është i lidhur me barnat anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs), imunoglobinën intravenoze, antitrupat monoklonale dhe disa antibiotikë. Antibiotikët që më shpesh shkaktojnë meningjitin aseptik përfshijnë:

 • amoksicilinë
 • penicilinë
 • sulfametoksazol/trimethoprim (Bactrim)
 • sulfasalazinë dhe sulfonamide të tjera

DIAM më së shpeshti lidhet me ibuprofenin. Por është e rëndësishme të mbani në mend se DIAM është zakonisht një efekt anësor i rrallë. Normat e shfaqjes së DIAM janë shumë të ulëta. Meningjiti aseptik viral është lloji më i zakonshëm i meningjitit aseptik.

Meningjiti aseptik mund të jetë gjithashtu një ndërlikim i trajtimeve me rrezatim dhe kirurgjisë ose rezultat i infeksioneve të shkaktuara nga kërpudhat ose viruset. Ndonjëherë, kushtet autoimune ose përhapja e kancerit mund të çojnë në meningjit aseptik.

Simptomat e meningjitit aseptik të induktuar nga ilaçet

Simptomat e DIAM janë të ngjashme me simptomat e meningjitit bakterial. Por ka disa dallime kryesore. Meningjiti bakterial shpesh shkakton temperaturë të lartë dhe skuqje. Këto simptoma nuk janë të zakonshme tek njerëzit me DIAM.

Simptomat e DIAM zakonisht përfshijnë:

 • qafë e ngrirë
 • dhimbje qafe
 • dhimbje koke
 • ndjeshmëri ndaj dritës
 • ndjeshmëri ndaj tingujve të lartë
 • dhimbje kockash
 • të përziera
 • të vjella
 • lodhje
 • përgjumje
 • vështirësi në përqendrim
 • temperaturë të ulët

Simptomat zakonisht fillojnë rreth 3 ditë pas fillimit të një mjekimi. Është e rrallë që DIAM të zhvillohet më shumë se një muaj pas fillimit të një mjekimi. Megjithatë, kjo mund të ndryshojë.

Disa simptoma janë më të zakonshme në DIAM të lidhura me lloje specifike të barnave. Për shembull, simptoma të tilla si ethe, dhimbje koke, të përziera dhe të vjella janë raportuar në mënyrë të barabartë, pavarësisht nga mjekimi që shkakton DIAM.

Nga ana tjetër, simptoma të tilla si ngurtësimi i qafës dhe ndjeshmëria ndaj dritës dhe zërit janë më të zakonshme tek njerëzit me DIAM të lidhur me NSAIDs (qetësuesit e dhimbjeve).

A largohet vetë meningjiti i shkaktuar nga ilaçet?

Trajtimi dhe kohëzgjatja e DIAM varen nga shumë faktorë. Në përgjithësi, ndalimi i mjekimit që shkaktoi DIAM mund të ndihmojë në zgjidhjen e tij. Plus, mund të provoni ilaçe qetësuese për dhimbje koke dhe qafë për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave.

Simptomat e DIAM zakonisht zgjidhen brenda 7-14 ditëve nga ndërprerja e mjekimit. Por faktorë, të tillë si mjekimi specifik, mund ta ndryshojnë këtë afat kohor. Shpesh ka një vonesë prej 3 ditësh midis ndërprerjes së mjekimit dhe një reduktimi të dukshëm të simptomave.

Ndërprerja e përdorimit të ilaçit ndihmon në zgjidhjen e simptomave në pothuajse të gjitha rastet. Por, në raste të rralla, DIAM mund të çojë në komplikime serioze.

DIAM mund të shkaktojë ënjtje të trurit, mpiksje gjaku që udhëtojnë në tru dhe dëmtim të trurit. Sëmundjet kronike, kanceret dhe faktorë të tjerë që ndikojnë në shëndetin tuaj të përgjithshëm mund t’i bëjnë ndërlikimet më të mundshme.

Leave a Reply