Vala e dytë e coronavirusit në Evropë është e pashmangshme

0
119
Foto: Ilustrim

Ndërsa masat e paraqitura për shkak të coronavirusit po lehtësohen,OBSH-ja paralajmëron që SARS-CoV-2 “nuk mund të zhduket kurrë”.

Shqetësimet për valën e dytë dhe ndoshta të tretë të infeksionit po rriten, shkruan Deutsche Welle.

Në fillim u duk sikur jeta do të zhvillohej pas dyerve të mbyllura për një kohë shumë të gjatë, mbase edhe deri në fund të pushimeve të verës. Por pastaj situata papritmas ndryshoi dhe dera u hap para se të mendohej se do të hapej.

Masat më shtrënguese janë hequr në Gjermani, Spanjë, Greqi dhe shumë vende të tjera. Por ka shqetësime në rritje se një valë e dytë e pandemive mund të godiste planetin përsëri.

Shenjat e para të valës së dytë të këtij coronavirusi të ri tashmë po shfaqen: Kina dhe Rusia po regjistrojnë infeksione të reja, madje edhe në Korenë e Jugut, e cila u vlerësua pas valës së parë për ndaljen me sukses të përhapjes së epidemisë, qytetarët janë ri-infektuar me SARS-CoV-2.

Vala e dytë është pak a shumë e pashmangshme

“Ky virus mund të zhvillohet në një virus tjetër endemik në shoqëritë tona. Ai kurrë nuk mund të shkojë larg”, tha Mike Ryan, drejtori i Programit të Shëndetit të Urgjencës së Organizatës Botërore të Shëndetit, në një konferencë për shtyp.

Viruse të tjerë, siç është HIV, thjesht nuk janë zhdukur, thotë Ryan. Por shkencëtarët kanë zhvilluar ilaçe që e mbajnë nën kontroll virusin dhe lejojnë që të infektuarit të jetojnë në bashkëjetesë me patogjenin. Shumë pak viruse janë zhdukur, siç është virusi i dhenve.

Të gjitha viruset e tjera janë akoma midis nesh. Disa kthehen herë pas here – siç është tuberkulozi. Nëse shikojmë prapa, shohim se vala e dytë e një pandemie mund të jetë shumë më e keqe se e para.

Për të zvogëluar rrezikun e një valë të re të infeksioneve, OBSH këshillon që lehtësimi i masave të bëhet “gradualisht”, “bazuar në rekorde dhe prova”.

“Në mënyrë ideale, duhet të ketë një pushim të paktën dy javë midis fazave individuale (koha e inkubacionit COVID-19). Kjo do të lejonte kohë të mjaftueshme për të reaguar në mënyrë të duhur”, tha OBSH në një deklaratë.

Një valë e madhe e infeksioneve të reja do të çonte gjithashtu në një valë të re kufizimesh.

Leave a Reply