Do që fëmija yt të mos ketë probleme me shikimin? Bëj…

0
122

Sa më herët aq më mirë kur bëhet fjalë për shikimin e fëmijës suaj, thonë ekspertët e syve.

“Foshnjet duhet të shqyrtohen nga një profesionist i kujdesit shëndetësor menjëherë pasi lindin, për të vlerësuar atë që quhet ‘refleksi i kuq’ i syve”, tha Marcela Frazier, një profesore e asociuar në Universitetin e Alabamës në departamentin e okulistikës dhe shkencave vizuale në Birmingham.

Testi i refleksit të kuq kontrollon anomalitë në anën e pasme të syrit. Nëse dyshohet për ndonjë problem, atëherë duhet të bëhet menjëherë një test gjithëpërfshirës i syrit.

Frazier këshilloi se edhe fëmijët me zhvillim të vonuar duhet gjithashtu të bëjnë një test gjithëpërfshirës të syrit, edhe nëse vizioni i shikimit është normal.

Katherine Weise është profesore në Shkollën e Optometrisë në UAB. “Vizionet e të parit shërbejnë për të zbuluar gjendjen e syrit dhe vizualitetit”,  tha ajo.

Një testim i hollësishëm i syrit ndikon në shëndetin e tij dhe lejon që mjeku i syve të përcaktojë recetën më të mirë të syzeve për fëmijën, nëse nevojitet, shpjegoi Weise.

Ajo tha se “dobësimi i syrit e bën të vështirë për fëmijën të shohë afër dhe të krijojë një ndjeshmëri ndaj dritës. Megjithatë, informacion më i saktë është marrë nga mjekët e syrit që përdorin pika dilatuese për të shqyrtuar sytë e fëmijëve”.

Ka një numër shenjash që tregojnë se fëmijët mund të kenë probleme me shikimin.

Dhimbje koke të shpeshta gjatë javës së shkollës, ose mbyllja e njërit sy gjatë leximit.

Prindërit gjithashtu duhet të ndërmarrin hapa për të parandaluar dëmtime në sy tek fëmijët.

“Lëndimet e syve që ndodhin për shkak të ushtrimit të sportit janë shumë të zakonshme, prandaj ne rekomandojmë syze sportive”, tha Frazier.

Dëmtimet për shkak të armëve BB dhe fishekzjarreve janë gjithashtu shumë të njohura dhe të rrezikshme. Disa lodra mund të kenë skaje të mprehta që mund të shkaktojnë lëndime, kështu që mbikëqyrja e duhur prindërore është e domosdoshme“, tha ajo.

Frazier gjithashtu paralajmëroi se disa produkte pastrimi shtëpiake mund të shkaktojnë dëme të rënda kur bien në kontakt me syrin, ato duhet të ruhen larg fëmijëve.

Leave a Reply