Disa fakte që nuk i dinit për paracetamolin

0
166

Paracetamoli është një mrekulli për shumë prej nesh.

Ne e marrim atë për dhimbjen e kokës, dhëmbit dhe disa sëmundjeve.

Ai mund të trajtojë temperaturën e lartë dhe është gjithashtu një përbërës në një sërë ilaçesh për të ftohtin dhe gripin.

Por, si funksionon saktësisht? Si mund të trajtojë një tabletë e vetme një shumëllojshmëri problemesh?

Kur duhet të merrni paracetamol?
Paracetamoli zakonisht përdoret për të trajtuar dhimbjet dhe ethet tek të rriturit dhe fëmijët.
Megjithatë ai mund të trajtojë edhe probleme si:
• Dhimbja e kokës
• Dhimbjet muskulore
• Artritin
• Dhimbjet e dhëmbëve
• Ftohjet
• Dhimbjet e shpinës

Doza e zakonshme është një ose dy tableta 500 mg në të njëjtën kohë.

Ju mund të merrni paracetamol çdo katër deri në gjashtë orë ose deri në katër herë në ditë nëse është e nevojshme.

Mund ta merrni para ose pas ngrënies dhe nuk duhet të merrni më shumë se katër doza në 24-orë.

Kush nuk duhet të marrë paracetamol?
Zakonisht paracetamoli është një nga medikamentet e para që jepen, pasi është i përshtatshëm për shumicën e njerëzve.
Paracetamoli është i mirë për gratë që janë shtatzëna ose që ushqejnë me gji.

Megjithatë disa njerëz duhet të jenë më të kujdesshëm kur marrin paracetamol dhe duhet të konsultohen me mjekun ose farmacistin e tyre për këshilla.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse më parë keni pasur një reaksion alergjik ndaj tij, keni probleme me mëlçinë, merrni ilaçe për epilepsinë ose tuberkulozin, konsumoni rregullisht sasi të mëdha alkooli ose merrni ilaçe të tjera.

Si funksionon ai në organizëm?
Çuditërisht, ende nuk e dihet saktësisht se si funksionon paracetamoli.

Ilaçet kundër dhimbjes në përgjithësi janë në gjendje të bllokojnë proceset që shkaktojnë ndjesinë e dhimbjes.

Dhimbja ndodh kur sinjalet elektrike udhëtojnë nga vendi ku ndjeni dhimbje tek nervat, më pas në palcën kurrizore derisa mbërrijnë në tru.
Në tru ato japin sinjalin që diçka nuk po funksionon siç duhet.

Për shembull nëse digjni dorën nga një objekt i nxehtë reagimi juaj i menjëhershëm është të hiqni dorën prej tij.

Megjithatë dhimbja është një proçes i dobishëm që na mbron nga dëmtimet e mëtejshme.

Gjithashtu kur pësoni një dëmtim në një zonë të caktuar të trupit, aty fillon të çlirohet një lloj kimikati që quhet prostaglandina.

Ajo shton dhimbjen dhe krijon inflamacion në atë pjesë të trupit.

Paracetamoli bën që trupi të ndalojë prodhimin e këtij kimikati duke pushuar dhimbjen.

Ai nuk ka efikasitet vetëm tek vëndi ku ndjeni dhimbje por edhe në tru aty ku dhimbja perceptohet.

Pra kur ndjejmë dhimbje është edhe për shkak se truri ka marrë këto sinjale dhe duhet të veprojë.

Paracetamoli bllokon përçimin e këtyre sinjaleve në tru që shkaktojnë dhimbje.
Ekspertët shpjegojnë se paracetamoli gjithashtu ul ethet duke ndikuar në mesazhet kimike në zonën e trurit që kontrollojnë temperaturën e trupit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here