Cilat janë iluzionet e fortifikimit të migrenës?

0
147

Migrena është shumë më tepër se një dhimbje koke.

Është një sëmundje e zakonshme neurologjike që prek miliona njerëz në të gjithë botën.

Migrena mund të klasifikohet si episodike ose kronike. Nëse keni 14 ose më pak ditë dhimbje koke në muaj, ju keni atë që quhet migrenë episodike, ose episode migrene.

Por nëse përjetoni më shumë se 15 dhimbje koke në muaj, ka të ngjarë të keni migrenë kronike. Është e rëndësishme të trajtohet migrena në mënyrë që të mos kalojë nga episodike në kronike.

Simptomat e migrenës mund të jenë dobësuese, shpesh duke zgjatur nga orë në ditë më rradhë. Këto mund të përfshijnë:

dhimbje koke të moderuara deri në të forta
nauze ose të vjella
ndjeshmëri ndaj dritës ose zërit
dhimbje që përkeqësohet me aktivitetin fizik

Disa njerëz mund të kenë migrenë me një aura ose iluzione. Ky është një shqetësim vizual ose shqisor që shfaqet para një episodi të migrenës. Mund të shkaktojë gjithashtu humbje të shikimit ose shikim të paqartë.

Një lloj aure quhet “iluzion fortifikues” sepse format që shihni i ngjajnë mureve të një kështjelle.

Si është të kesh një spektër të fortifikimit të migrenës?
Aura vizuale më e njohur quhet një spektër i fortifikimit të migrenës. Kjo mund të shfaqet në mënyra të ndryshme.

Iluzioni i fortifikimit i referohet në mënyrë specifike një halucinacioni vizual ku linjat gjeometrike që shfaqen ngjajnë si një fortifikim kështjelle.

Zakonisht fillon në qendër të fushës së shikimit dhe më pas përhapen. Linjat gjeometrike zakonisht vazhdojnë të zhvendosen dhe të lëvizin dhe ngjyra të ndryshme mund t’i shoqërojnë ato.

Disa njerëz madje mund të përjetojnë humbje të pjesshme të shikimit, e cila quhet “skotoma”. Iluzionet e fortifikimit nganjëherë referohen si skotoma shkrepëse.

Shumica e simptomave të iluzioneve të fortifikimit të migrenës zgjasin më pak se 30 minuta, e ndjekur nga një dhimbje koke e fortë që mund të zgjasë 4 deri në 6 orë. Disa mund të mos kenë dhimbje koke fare.

Njerëzit ndonjëherë mund të përjetojnë iluzione të forcimit të migrenës pa dhimbje koke, por me simptoma të tjera vizuale ose iluzioni.

Cilat janë llojet e tjera të halucinacioneve apo aurave të migrenës?
Jo të gjitha aurat janë vizuale. Disa persona mund të përjetojnë gjithashtu një sekuencë të përkohshme të shqetësimeve shqisore dhe dëgjimore.

Kjo mund të përfshijë:
Aura shqisore. Ju mund të përjetoni një ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirjeje; për shembull, një ndjenjë shpimi gjilpërash që përshkon krahun përpara se të mpiheni.

Afazia. Afazia ndikon në të folur. Mund të keni vështirësi në bashkimin e fjalëve ose përpunimin e fjalëve të shkruara.

Aura dëgjimore ose disfazike. Kjo përfshin dëgjimin e zërave, megjithëse halucinacionet dëgjimore janë jashtëzakonisht të rralla.

Kur nuk keni pasur kurrë një episod migrene me aurë më parë, mund të jetë e frikshme të përjetoni papritur simptomat.

Kjo është arsyeja pse duhet të vizitoni një mjek nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

Keni disa dhimbje koke që zgjasin me orë ose ditë.
Dhimbjet e kokës po ndikojnë në jetën e përditshme, si puna, shkolla dhe jeta në shtëpi.
Dhimbjet e kokës shoqërohen nga një qafë e fortë.
Dhimbjet e kokës u shfaqën papritur, ose ka një ndryshim të rëndësishëm në mënyrën se si ndihet dhimbja e kokës.
Jeni duke kaluar një episod veçanërisht të keq.

Nëse përjetoni episode të migrenës shpesh, ose filloni t’i keni papritur, duhet të kontaktoni një mjek sa më shpejt.

Leave a Reply