Holluesit e gjakut për aritminë: A funksionojnë?

0
139
Foto: Ilustrim

Fibrilacioni atrial (AFib) është një lloj aritmie në të cilën dhomat e sipërme të zemrës, të quajtura atria, rrahin në mënyrë të parregullt dhe shumë shpejt. Kjo ndikon në aftësinë e zemrës për të pompuar gjakun në mënyrë efektive.

Në AFib, gjaku mund të grumbullohet në zemër, duke rritur rrezikun e formimit të mpiksjes së gjakut. Këto mpiksje mund të udhëtojnë në pjesë të tjera të trupit, si truri, mushkëritë ose veshkat, ku mund të shkaktojnë probleme serioze shëndetësore.

Shumë njerëz me AFib përdorin hollues gjaku për të ndihmuar në parandalimin e formimit të mpiksjes së gjakut.

Efektet e AFib mund të nxisin formimin e mpiksjeve të gjakut që mund të udhëtojnë në zona të tjera të trupit dhe të bllokojnë enët e gjakut. Kur kjo ndodh, zona e prekur nuk mund të marrë mjaftueshëm gjak të pasur me oksigjen dhe mund të ndodhë dëmtim.

Një nga ndërlikimet kryesore të AFib është goditja ishemike, e cila ndodh kur një enë gjaku në tru bllokohet. Është vlerësuar se njerëzit me AFib kanë një rrezik pesëfish më të lartë të goditjes në tru.

Holluesit e gjakut janë një ilaç që ndihmon në parandalimin e formimit të mpiksjes së gjakut. Ju gjithashtu mund t’i shihni ato të quajtura antikoagulantë.

Për të ndihmuar në uljen e rrezikut të goditjes në tru dhe komplikimeve të tjera të lidhura me mpiksjen nga AFib, mjeku mund të përshkruajë një hollues gjaku. Këto medikamente mund të ndihmojnë në reduktimin e rrezikut të goditjes me më shumë se 50% dhe gjithashtu parandalojnë përsëritjen e goditjes në tru.

Kujt duhet t’i jepen hollues gjaku për fibrilacionin atrial?

Jo të gjithë me AFib kanë nevojë të marrin hollues gjaku. Pasi të diagnostikohet AFib, mjeku do të vlerësojë rrezikun tuaj për goditje në tru.

Për ta bërë këtë, ata ka të ngjarë të përdorin një rezultat CHA2DS2-VASc. Kjo llogarit rrezikun e goditjes në vit duke përdorur faktorë të ndryshëm, duke përfshirë:

 • mosha
 • gjinia
 • historia e një mpiksje gjaku të mëparshme, sulmi ishemik kalimtar (TIA) ose goditje në tru
 • kushte të tjera shëndetësore, duke përfshirë:
 • presionin e lartë të gjakut
 • infrakt
 • sulmi i mëparshëm në zemër
 • diabetit
 • sëmundje vaskulare

Nëse rezultati CHA2DS2-Vasc tregon një rrezik të lartë të goditjes në tru, mjeku mund të rekomandojë një hollues gjaku për të ulur rrezikun.

Cilat janë rreziqet e mundshme të holluesve të gjakut për fibrilacionin atrial?

Komplikacioni kryesor i përdorimit të holluesve të gjakut për AFib është rreziku i gjakderdhjes. Kjo është për shkak se holluesit e gjakut ndikojnë në aftësinë e gjakut për t’u mpiksur.

Në shumicën e rasteve, kjo gjakderdhje është e vogël. Për shembull, nëse prisni gishtin, gjaku mund të marrë më shumë kohë për t’u mpiksur.

Megjithatë, gjakderdhja mund të jetë gjithashtu më e rëndë dhe potencialisht kërcënuese për jetën. Kjo mund të përfshijë gjakderdhje në sistemin e tretjes ose në brendësi të kafkës.

Përpara se të përshkruani hollues gjaku për AFib, mjeku do të vlerësojë rrezikun tuaj të gjakderdhjes. Kjo shpesh bëhet duke përdorur një rezultat HAS-BLED, i cili merr parasysh faktorët e mëposhtëm:

 • predispozicion për gjakderdhje ose një histori e ngjarjeve të gjakderdhjes
 • historia e goditjes
 • çështjet themelore shëndetësore, duke përfshirë
 • presionin e lartë të gjakut
 • sëmundje të mëlçisë
 • sëmundje të veshkave
 • përdorimi i medikamenteve që mund të predispozojnë për gjakderdhje
 • përdorimi i alkoolit
 • mosha

Njerëzit me një rezultat më të lartë HAS-BLED do të kenë nevojë për kujdes shtesë dhe monitorim të rregullt nëse fillojnë të marrin hollues gjaku për AFib-in e tyre.

Mjeku do të vlerësojë rrezikun tuaj për goditje në tru përpara se të rekomandojë hollues gjaku. Për shkak se holluesit e gjakut mund të shkaktojnë gjakderdhje potencialisht serioze, mjekët do të vlerësojnë gjithashtu rrezikun e gjakderdhjes.

Leave a Reply