Aneurizmi i aortës/ Sa i rrezikshëm është?

0
158

Një aneurizëm i aortës ndodh kur një zonë e aortës, arteria më e madhe në trup, dobësohet dhe del jashtë. Është e mundur që një aneurizëm i aortës të shkëputet (dissektohet) ose të këputet, gjë që mund të çojë në gjakderdhje kërcënuese për jetën në trup.

Ndonjëherë, një mjek rekomandon kirurgji për të riparuar një aneurizëm për të parandaluar një diseksion ose këputje. Nëse një aneurizëm tashmë është disektuar ose këputur, mund të jetë e nevojshme një operacion urgjent për ta riparuar atë.

Si me çdo operacion, ka rreziqe dhe komplikime të ndryshme që lidhen me operacionin e aneurizmës së aortës.

Komplikime të mundshme pas operacionit të aneurizmit të aortës

Në përgjithësi, rreziku i komplikimeve pas një operacioni elektiv të aneurizmit të aortës që është planifikuar paraprakisht është i ulët.

Më poshtë, ne trajtojmë shkurtimisht disa nga ndërlikimet e mundshme të operacionit të aneurizmës së aortës, sa të zakonshme janë ato, pse ndodhin dhe si mund të trajtohen.

*Rrjedhje pas operacionit të aneurizmës së aortës

Endoleaks janë kur gjaku gjen një rrugë rreth graftit, i cili është një tub që vendoset në aortë për të zëvendësuar zonën e dobësuar nga një aneurizëm gjatë operacionit.

Kur ndodh një rrjedhje, aneurizma është përsëri në rrezik të këputjes. Rrjedhjet endovaskulare vlerësohet të ndodhin deri në 30% të njerëzve që kanë riparimin e aneurizmës endovaskulare (EVAR).

Disa rrjedhje të brendshme mund të monitorohen ndërsa të tjerat kanë nevojë për trajtim. Trajtimi varet nga lloji i rrjedhjes që ka ndodhur, por zakonisht përfshin një procedurë tjetër.

*Mpiksja e gjakut pas operacionit të aneurizmës së aortës

Mpiksjet potencialisht serioze të gjakut mund të formohen gjithashtu pas operacionit të aneurizmës së aortës. Këto mpiksje gjaku mund të:

  • të jetë i sapoformuar pas operacionit, si në trombozën e venave të thella (DVT)
  • formohet brenda vetë graftit, e quajtur trombozë e graftit
  • zhvendosen gjatë operacionit, i njohur si embolizimi distal

Mpiksjet e gjakut mund të bllokojnë rrjedhjen e gjakut në tru, zemër ose mushkëri. Kjo mund të çojë në goditje, sulm në zemër ose emboli pulmonare (PE), përkatësisht.

Mpiksjet e gjakut gjithashtu mund të bllokojnë rrjedhjen e gjakut në zona të tjera, duke rezultuar në komplikime të mëtejshme që lidhen me isheminë.

Një studim i vitit 2009 zbuloi se 8.1% e njerëzve kishin DVT ose PE pas operacionit të aneurizmit të aortës abdominale (AAA). Një studim i vitit 2019 zbuloi se 12% e njerëzve kishin një PE pas EVAR.

Mjekët mund t’ju japin ilaçe për hollimin e gjakut gjatë shërimit nga operacioni në spital për të parandaluar formimin e mpiksjes. Veshja e çorape kompresionit ndërsa ecni pas operacionit është një tjetër masë parandaluese.

Mjekimi mund të trajtojë mpiksjen e gjakut për të parandaluar formimin e mpiksjeve të reja ose për të prishur mpiksjen. Disa duhet të trajtohen përmes operacionit për të hequr mpiksjen.

*Ishemia pas operacionit të aneurizmës së aortës

Ishemia do të thotë që një pjesë e trupit nuk po merr mjaftueshëm oksigjen. Kur kjo ndodh, indet në zonën e prekur mund të fillojnë të vdesin. Ka arsye të ndryshme që ishemia mund të ndodhë pas operacionit të aneurizmit të aortës.

Për shembull, një mpiksje gjaku që formohet mund të bllokojë rrjedhjen e gjakut në një zonë. Për më tepër, aspekte të procedurës kirurgjikale, të tilla si vendosja e gabuar e një transplanti, mund të ndërhyjnë në rrjedhën e gjakut.

Një përmbledhje e vitit 2018 e hulumtimit vëren se komplikimet ishemike ndodhin në rreth 9% të operacioneve EVAR dhe në një shkallë më të lartë në operacionet e hapura, të cilat janë operacione të bëra përmes një prerjeje të madhe.

Ishemia për shkak të operacionit të aneurizmës së aortës mund të prekë disa zona të trupit dhe të shkaktojë një sërë problemesh. Mjekët e trajtojnë atë duke rivendosur rrjedhjen e gjakut në zonën e prekur, e cila mund të përfshijë një procedurë tjetër.

*Gjymtyrët

Kirurgjia në një aneurizëm të aortës torakale (TAA) mund të çojë në isheminë e gjymtyrëve të sipërme. Kirurgjia për një AAA mund të shkaktojë isheminë e gjymtyrëve të poshtme.

Kur një gjymtyrë nuk po merr mjaftueshëm gjak, mund të çojë në dhimbje dhe përfundimisht mpirje dhe paralizë. Nëse ishemia e gjymtyrëve nuk trajtohet menjëherë, mund të jetë e nevojshme amputimi i gjymtyrës së prekur.

*Veshkat

Ishemia e veshkave mund të zhvillohet pas operacionit në një AAA. Kur veshkat nuk marrin oksigjen të mjaftueshëm, kjo mund të çojë në dështim akut të veshkave.

*Zorrët

Ishemia e zorrëve mund të ndodhë pas operacionit AAA. Më së shpeshti prek zorrën e trashë dhe mund të çojë në një gjendje të quajtur kolit ishemik.

*Indet e legenit

Ishemia gjithashtu mund të prekë indet e tjera të legenit pas operacionit AAA. Kjo mund të çojë në një sërë çështjesh shëndetësore, të tilla si mosfunksionimi erektil dhe klaudikacioni i të pasmeve, që është dhimbje në të pasmet që ndodh kur ecni.

*Palca kurrizore

Ishemia e palcës kurrizore është më e zakonshme pas operacionit TAA sesa pas operacionit AAA. Mund të çojë në një sërë problemesh serioze neurologjike, duke përfshirë:

humbja e ndjeshmërisë

paraliza

mosmbajtjeje urinare dhe zorrëve

*Gjakderdhje pas operacionit të aneurizmës së aortës

Gjakderdhja e tepërt është një ndërlikim i mundshëm i shumë llojeve të operacionit. Ju gjithashtu mund ta shihni këtë të referuar si “hemorragji”.

Një studim i vitit 2013 zbuloi se 10% e njerëzve që kishin riparim të zgjedhur AAA dhe 34% e njerëzve që kishin EVAR për një këputje të AAA përjetuan gjakderdhje të tepërt gjatë kohës rreth operacionit të tyre.

Transfuzioni i gjakut mund të trajtojë gjakderdhjen e tepërt. Nëse është e nevojshme, mund të përdoren edhe medikamente shtesë ose transfuzion i produkteve të tjera të gjakut, të tilla si trombocitet.

*Infeksionet pas operacionit të aneurizmës së aortës

Infeksionet mund të ndodhin edhe pas aneurizmës së aortës Nëse mjeku rekomandon kirurgji për aneurizmën e aortës, ju mund t’i pyesni ata për rreziqet që lidhen me procedurën tuaj. Pikëpamja mund të varet nga shumë faktorë, si mosha, shëndeti i përgjithshëm dhe lloji i operacionit që keni. Kur kjo ndodh, zakonisht ndikon në graftin.

Ky lloj infeksioni ndodh midis 0.5% dhe 2% të operacioneve për AAA. Antibiotikët dhe operacioni për të zëvendësuar ose anashkaluar graftin mund ta trajtojnë atë.

Leave a Reply