A flenë foshnjat në bark?

0
164

Nëse jeni duke pritur një fëmijë, një nga pikat kryesore është të shihni përparimin që i vogli juaj po bën çdo javë.

Njohja se atyre aktualisht po u rriten organet ose se kanë filluar të pulsojnë, ju ndihmon të lidheni me njeriun e vogël që do të mirëprisni në botë.

Ndërsa shtatzënia përparon, ka të ngjarë të shihni se rutinat e njohura fillojnë të zhvillohen. Ndoshta duket se i vogli juaj është shumë aktiv çdo mbrëmje, pasi keni ngrënë ose mund të përmendë se ajo zgjohet çdo mëngjes me goditje të vogla dhe valëvitje.

Ju mund të pyesni veten nëse kjo do të thotë se fëmija ndonjëherë është në gjumë dhe nganjëherë zgjuar. Ju mund të pyesni veten se për çfarë ata janë të vetëdijshëm ndërsa janë në mitër. Ne kemi kontrolluar kërkimin për t’ju dhënë përgjigje për këto pyetje dhe më shumë.

Pra, a flenë foshnjat në mitër?

Po. Në fakt, me sa mund të themi, foshnjat kalojnë shumicën e kohës në mitër duke fjetur. Midis 38 dhe 40 javëve të shtatzënisë ata po shpenzojnë pothuajse 95 për qind të kohës së tyre duke fjetur.

Dihet më pak për gjumin gjatë zhvillimit të hershëm të fetusit. Teknologjia ka kufij, edhe tani. Shumica e studimeve mbi gjumin e fetusit në fillim të shtatzënisë mbështeten në ekzaminimin e lëvizjes së shpejtë të syve, një veçori e gjumit REM. Diku gjatë muajit të shtatë të zhvillimit të fetusit vërehen lëvizjet e para të shpejta të syve.

Studimet e gjumit tregojnë se ekzistojnë katër faza: dy të parat janë gjumë më i lehtë, ndërsa dy të dytat përfaqësojnë gjumë të thellë dhe shërues.

Përveç kësaj, ekziston gjumi REM, i cili fillon rreth 90 minuta në një cikël gjumi. Kjo fazë karakterizohet nga një rritje e frymëmarrjes, presionit të gjakut dhe ritmit të zemrës. Sytë lëvizin shpejt dhe valët e trurit janë të ngjashme me ato të dikujt që është zgjuar. Kjo është faza ku ka të ngjarë të ëndërroni.

Siç u përmend, ka kufizime për atë që studiuesit mund të mësojnë për gjumin e fetusit, por bazuar në atë që ne kuptojmë për gjumin në përgjithësi, është e mundur që foshnjat të ëndërrojnë gjatë fazave REM. Për atë që ata po ëndërrojnë, ne nuk mund ta dimë me siguri.

Kuptimi i zhvillimit të fetusit

Truri i foshnjës fillon të zhvillohet që në 1 javë pas konceptimit. Në javët e para, truri, së bashku me organet e tjera të rëndësishme, po rritet në madhësi, por nuk është i përcaktuar mirë. Me kalimin e javëve, ajo rritet si në madhësi ashtu edhe në kompleksitet.

Sythat e shijes fillojnë të zhvillohen në tremujorin e parë. Shijet dhe aromat nga dieta e nënës janë të pranishme në lëngun amniotik.

Lëvizja fillon shumë përpara se të jeni në gjendje ta ndjeni atë (zakonisht rreth 20 javë). Ndërsa ju mund të mos jeni të vetëdijshëm për të gjitha lëvizjet, fetusi ka të ngjarë të lëvizë rreth 50 herë ose më shumë në një orë. Megjithatë, këto lëvizje nuk nënkuptojnë domosdoshmërisht se janë zgjuar – ato lëvizin si gjatë cikleve të gjumit ashtu edhe të zgjimit.

Struktura e veshit të mesëm zhvillohet në tremujorin e dytë. Rreth javës së 25-të ose 26-të, fëmija mund të tregojë shenja që e njohin zërin tuaj.

Pra, ndërsa i vogli juaj mund të kalojë shumicën e kohës në mitër duke fjetur, shumë gjëra  ndodhin në të njëjtën kohë. Edhe në gjendjen e gjumit ata po zhvillojnë shqisat dhe një vetëdije për rrethinën e tyre dhe po përgatiten për të ardhur në jetë.

Leave a Reply