29 shkurti, dita kur gratë u propozojnë burrave në këtë vend

0
149

2024 është një vit i brishtë dhe ka një traditë irlandeze që lidhet me ditën e brishtë. Gratë u bëjnë propozime burrave më 29 shkurt.

Duke filluar nga shekulli i 5 -të në Irlandë, viti i brishtë u dha grave një mundësi për t’i propozuar partnerëve të tyre nëse partneri i tyre kërkon shumë kohë për ta bërë këtë.

Ndërsa vetë koncepti tashmë është vjetëruar prej kohësh, ideja për të propozuar gjatë një viti të brishtë dëshmon ende një perspektivë joshëse për çiftet për shkak të veçantisë së vetë datës.

Kjo mund të jetë pjesërisht për shkak të prishjes së stereotipeve të propozimit, me gjithnjë e më shumë gra që zgjedhin t’ia parashtrojnë pyetjen partnerit të tyre. Një sondazh me 10,000 banorë të Mbretërisë së Bashkuar zbuloi se në vitin 2010, 5% e grave të fejuara ose të martuara i kishin propozuar partnerit të tyre . Në vitin 2019, ky numër ishte trefishuar në 16%.

E megjithatë, ndërsa viti i brishtë ofron shumë mundësi për t’u propozuar, shumë gra thonë se nëse do t’i propozonin partnerit të tyre gjatë një viti të brishtë, 52% do të vendosin ta bëjnë këtë më 29 shkurt, ditën e brishtë, duke theksuar më tej.

Por pse është tradita e tillë?

Pse femrat propozojnë në 9 shkurt, e cila njihet edhe si Dita e Bachelor-it apo Privilegji i Zonjave?

Ashtu si shumë tradita irlandeze, kjo e ka origjinën në folklorin irlandez. Gratë që planifikojnë të propozojnë në ditën e brishtë (29 shkurt) kanë për të falënderuar Shën Brigid për traditën.

Shën Brigid është shenjtorja mbrojtëse e Irlandës. Vendi feston Shën Brigid më 1 shkurt, i cili tradicionalisht shënon fillimin e pranverës. Por si lidhet ajo me traditën e grave që u propozojnë burrave të tyre më 29 shkurt? Në fakt historia përfshin shenjtorin tjetër, më të famshëm të Ielandës, Shën Patrikun.

Historia thotë se Brigid u takua me Shën Patrikun në shkurt dhe donte t’i kërkonte që t’i lejonte gratë t’i propozonin partnerëve të tyre meshkuj që nuk e kishin bërë ende këtë hap. Shën Patriku u dha grave lejen për të propozuar martesë çdo shtatë vjet, por Shën Brigid arriti ta bënte pazare me të çdo katër vjet kur kishte një Ditë të brishtë.

Filmi Leap Year, i publikuar në vitin 2010, ku luan Amy Adams si një grua që udhëton në Irlandë për t’i propozuar të dashurit të saj është dëshmi se tradita është ende e respektuar nga të paktën disa njerëz.

Leave a Reply