Operacioni i kyçit të këmbës, ja sa kohë merr rikuperimi

0
150

Studimet kanë treguar se numri i operacioneve të kyçit të këmbës dhe këmbëve po rritet çdo vit. Këto operacione trajtojnë frakturat, tendinitin ose artritin që mjekimet dhe procedurat e tjera nuk i kanë zgjidhur, por rikuperimi i përfshirë nuk është gjithmonë i thjeshtë.

Një mjek mund të japë më shumë informacion se çfarë të presësh pas operacionit specifik të kyçit të këmbës, por ne kemi mbledhur informacione për t’ju ndihmuar të kuptoni procesin e rikuperimit që mund të presë.

Sa kohë duhet për t’u rikuperuar pas operacionit në kyçin e këmbës?

Shërimi i plotë nga operacioni i kyçit të këmbës mund të zgjasë një vit, por zakonisht nuk do të jeni të imobilizuar gjatë gjithë kohës.

Përafërsisht 3 muaj pas operacionit ju mund të jeni më të lëvizshëm dhe shumë individë ndihen më mirë 6 muaj pas operacionit. Koha e rikuperimit ndryshon në varësi të llojit të operacionit dhe sasisë së punës së nevojshme për rikuperim.

Koha e rikuperimit mund të zgjatet nëse:

  • pini duhan (për shërimin më të shpejtë, është më mirë të ndaloni përpara se të ndodhë operacioni)
  • jetoni me çdo lloj diabeti
  • keni artrit reumatoid
  • zhvilloni një infeksion ose rreziqe të tjera pas operacionit
  • keni obezitet
  • keni cilësi të brishtë të kockave
  • keni një dëmtim të rëndë të indeve të buta

Kur mund të ktheheni në punë do të varet nga lloji i punës që bëni. Një mjek duhet të jetë në gjendje t’ju ofrojë një afat kohor të vlerësuar të rikuperimit përpara operacionit tuaj.

A mund të ecni pas operacionit në kyçin e këmbës?

Pas operacionit të kyçit të këmbës, duhet të shmangni vendosjen e ndonjë peshe ose presioni mbi kyç derisa të rekomandojë një mjek.

Ecja shumë shpejt pas operacionit mund të shkaktojë dhimbje dhe ënjtje shtesë, dhe gjithashtu mund të parandalojë shërimin e duhur të kockave dhe indeve.

Sa kohë duhet të qëndroni në shtrat pas operacionit në kyçin e këmbës?

Është e rëndësishme të ndiqni çfarëdo rekomandimi që jep një mjek për të pushuar dhe për të mbajtur këmbën të ngritur pas operacionit.

Qëndrimi shumë gjatë në shtrat mund të rrisë rrezikun e formimit të mpiksjes së gjakut.

Kur të jeni gati të jeni më të lëvizshëm, paterica dhe pajisje të tjera ndihmëse mund t’ju lejojnë të lëvizni pa ecur ose pa ushtruar presion mbi kyç.

Keni nevojë për paterica pas operacionit në kyçin e këmbës?

Patericat janë të dobishme sepse ju lejojnë të lëvizni pa ushtruar presion mbi këmbë pas operacionit në kyçin e këmbës. Pajisje të tjera ndihmëse, të tilla si skuter për gjunjë, çizme për ecje dhe karrige me rrota, mund të përdoren nëse preferoni të mos përdorni paterica.

Një mjek ose terapist fizik mund t’ju ndihmojë të vendosni se cili mjet ndihmës mund të jetë më i miri.

A do të kem nevojë për qetësues ose ilaçe të tjera pas operacionit?

Kirurgjia e kyçit të këmbës mund të jetë e dhimbshme, por një mjek mund të përshkruajë medikamente për të ndihmuar me dhimbjen gjatë dhe pas operacionit.

Një bllok kurrizor mund të përdoret për dhimbje gjatë operacionit të kyçit të këmbës, dhe gjithashtu mund të sigurojë lehtësim në orët menjëherë pas operacionit. Një bllok nervor në kyç, nëse përdoret, mund të ndihmojë gjithashtu me dhimbjen.

Mjekët gjithashtu zakonisht do t’ju përshkruajnë medikamente kundër dhimbjes që t’i merrni në shtëpi ndërsa shëroheni nga operacioni, ose mund të rekomandojë gjithashtu marrjen e ibuprofenit për të ndihmuar në uljen e inflamacionit.

Ndërsa medikamentet e dhimbjes mund të ndihmojnë në kontrollin e niveleve të dhimbjes, është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend të ngrini kyçin e këmbës, ta ngrini atë dhe të përdorni kompresim.

Nëse keni dhimbje që zgjat më shumë se sa pritej pas operacionit, është e rëndësishme të flisni me një mjek. Një ekzaminim mund të ndihmojë për të zbuluar nëse diçka ka shkuar keq me procesin e shërimit.

Leave a Reply