Vitamina D dhe sindroma e zorrës së irrituar

0
162

Shkaku i saktë i sindromës së zorrës së irrituar (IBS) është i panjohur, por studiuesit po hetojnë shumë faktorë të mundshëm.

Hulumtimet e fundit kanë eksploruar lidhjen midis niveleve të vitaminës D dhe fillimit ose përkeqësimit të IBS. Ja çfarë është gjetur.

A shkakton IBS mungesa e vitaminës D?

Hulumtimet e reja sugjerojnë se mungesa e vitaminës D është e lidhur me shfaqjen dhe zhvillimin e IBS.

Disa studime kanë raportuar një prevalencë të lartë të mungesës së vitaminës D tek fëmijët dhe të rriturit me këtë gjendje.

Një studim i vitit 2017 mbi fëmijët dhe adoleshentët me IBS zbuloi se vetëm 7% kishin nivele të mjaftueshme të vitaminës D, ndërsa më shumë se 50% kishin mungesë të vitaminës D.

Në një studim të vitit 2015, studiuesit gjetën mungesë të vitaminës D në 82% të të rriturve me IBS, krahasuar me 31% të njerëzve pa IBS.

Një përmbledhje kërkimore nga 2022 sugjeron gjithashtu se vitamina D luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e zorrëve, siç është ruajtja e barrierës mukozale të zorrëve. Prandaj, mungesa e vitaminës D mund të çojë në simptoma gastrointestinale që lidhen me dëmtimin e mukozës.

Më shumë kërkime nga 2022 gjetën një lidhje midis mungesës së vitaminës D dhe kushteve të shëndetit mendor si depresioni dhe ankthi, të cilat gjithashtu kanë qenë të lidhura me IBS.

Ndërsa këto studime tregojnë një lidhje midis mungesës së vitaminës D dhe IBS, nuk ka ende prova të mjaftueshme për të vendosur një marrëdhënie shkak-pasojë. Studiuesit po vazhdojnë të eksplorojnë këtë lidhje të mundshme.

A rekomandohen suplementet e vitaminës D për të gjithë me IBS?

Disa studime sugjerojnë se suplementet e vitaminës D mund të jenë një terapi premtuese për IBS, por rezultatet janë të përziera.

Një rishikim i hulumtimit të vitit 2022, ekzaminoi të dhënat në katër prova të rastësishme të kontrolluara të plotësimit të vitaminës D te njerëzit me IBS. Studiuesit zbuluan se plotësimi i vitaminës D përmirësoi në mënyrë efektive simptomat dhe cilësinë e jetës tek njerëzit me IBS.

Një analizë e vitit 2023 gjeti prova të ngjashme në lidhje me plotësimin e vitaminës D që ndihmon në reduktimin e simptomave të IBS në disa njerëz.

Sidoqoftë, këto rishikime kishin disa kufizime, duke përfshirë:

Hulumtimi përfshiu vetëm një numër të vogël provash klinike (gjithsej katër deri në gjashtë)

provat klinike përfshinin mostra të vogla

shumica e provave u kryen në Iran ose Egjipt ku dietat mund të ndryshojnë nga ato në vendet e tjera.

Një studim tjetër nuk gjeti asnjë përfitim të plotësimit të vitaminës D për njerëzit me IBS.

Hulumtimi mbi këtë temë mbetet i diskutueshëm. Disa studiues rekomandojnë marrjen e suplementeve të vitaminës D për të ndihmuar në uljen e simptomave të IBS, ndërsa të tjerë rekomandojnë marrjen e suplementeve të vitaminës D vetëm për arsye të përgjithshme shëndetësore.

Nevojiten më shumë kërkime për të konfirmuar përfitimet e mundshme të suplementeve të vitaminës D për njerëzit me IBS. Nëse keni pyetje në lidhje me nivelet tuaja të vitaminës D, merrni parasysh të pyesni një profesionist të kujdesit shëndetësor për mënyrat për t’i testuar ato dhe për të plotësuar, nëse është e nevojshme.

Leave a Reply