Vaji i farës së zezë dhe vetitë e tij të pabesueshme kuruese

0
456

Thuhet se vaji i farës së zezë “shëron gjithçka përveç vdekjes”! Në këtë artikull do të shohim një mori mundësish për shërim me vajin e farës së zezë (Nigella sativa) – nga HPV tek infeksionet virale, Helicobacter pylori, piroluria/ankthi social dhe Hashimoto. Vërtet një ilaç i mrekullueshëm, vaji i farës së zezë është një domosdoshmëri në kabinetin tuaj të ilaçeve natyrale.

Çfarë është vaji i farës së zezë?

Vaji i farës së zezë bëhet nga farat e bimës së kuminit të zi (Nigella sativa), e cila i përket familjes ranunculus (Ranunculaceae). Bima e kuminit të zi është vendase në Azinë Jugperëndimore, Afrikë dhe Mesdhe. Është përdorur në mjekësi dhe për shërimin e lëkurës me shekuj.

Fuqitë shëruese të vajit të farës së zezë qëndrojnë në 3 fitonutrientë kyç: timokinoni (antioksidant), timohidrokinoni (frenues ACE) dhe timol (anti-viral, dezinfektues). Ai gjithashtu përmban acid miristik, acid palmitik, acid stearik, acid palmitoleik, acid oleik, acid linoleik, acid arachidonic, proteina, vitamina B1, B2, B3, kalcium, folate, hekur, bakër, zink dhe fosfor.

Mijëra studime tregojnë se vaji i farës së zezë ka një mori vetive shëruese në kushte të ndryshme.

Viruset dhe vaji i farës së zezë

COVID-19 ka ndryshuar jetën e njerëzve dhe frikën nga viruset përgjithmonë. Por vaji i farës së zezë vjen me një lajm të mirë! Është treguar në një studim klinik të jetë po aq efektiv sa hidroksilklorina në trajtimin e malaries. Ashtu si ilaçi, vaji i farës së zezë ka fuqinë për të futur zinkun në qeliza gjatë proceseve inflamatore të citokinës. Vepron (në mënyrë të ngjashme me hidroksilklorinën, por pa efekte anësore) si një jonosferë zinku – ku zinku nuk mund të luftojë vetë një virus pa një shtytës në qeliza, vaji i farës së zezë mund ta bëjë këtë nëpërmjet profilit të lartë të terpenit.

Është treguar në një studim me COVID-19 se bakteret rezistente zakonisht bashkëinfektojnë pacientët me virusin. Për shkak se pacientët nuk kontrollohen gjithmonë pas diagnozës fillestare me COVID, mbetet disi e paqartë nëse ata kanë infeksione bakteriale para-ekzistuese ose po i infektojnë ato në procesin e luftimit të virusit. Me shumë mundësi, ekziston një kombinim i të dy skenarëve. Në çdo rast, vaji i farës së zezë është një mjet klinik tepër i dobishëm për kombinimin e baktereve dhe viruseve. Vetitë e tij antimikrobike janë të jashtëzakonshme. Shumë teori të reja të viruseve përfshijnë ide se ata po përpiqen të përfitojnë nga strehuesi duke rritur përgjigjen imune për të ndihmuar në çlirimin e trupit nga bakteret – në rastin e vajit të farës së zezë, këto veprime mund të jenë vërtet të dobishme dhe të prodhojnë më pak reagime të tepërta.

Vaji i farës së zezë ka treguar efektivitet edhe si një ilaç antiviral kundër HPV-së (human papillomavirus). Gati gjysma e të rriturve amerikanë midis moshës 18 dhe 59 vjeç janë të infektuar me HPV gjenitale. Një studim i vitit 2017 zbuloi se gjatë viteve 2013-2014, prevalenca e HPV-së gjenitale ishte 42.5 për qind tek të rriturit e moshës 18-59 vjeç, 45.2 për qind te meshkujt dhe 39.9 për qind te femrat. Prevalenca e HPV me rrezik të lartë (shtjellat e virusit që shpesh rezultojnë në kancer) ishte 22.7 për qind te të rriturit e moshës 18-59 vjeç, 25.1 për qind te meshkujt dhe 20.4 për qind te femrat. Të rriturit me ngjyrë johispanike treguan prevalencën më të lartë për HPV gjenitale me rrezik të lartë dhe të rriturit aziatikë johispanikë treguan më të ulëtin. Prevalenca e HPV oral me rrezik të lartë ishte më e lartë tek meshkujt sesa tek femrat në të gjitha racat dhe grupet hispanike. HPV me rrezik të lartë lidhet me kancerin e qafës së mitrës dhe fytit. Duke pasur parasysh veprimet mbrojtëse të kancerit të vajit të farës së zezë, përdorimi lokal dhe i brendshëm mund të jetë shumë efektiv në ndalimin e aktivitetit viral dhe përparimin e tij të mundshëm në kancer.

Vaji i farës së zezë dhe piroluria

Piroluria është një gjendje që prek shumë njerëz dhe rezulton në një mori simptomash fizike dhe mendore/emocionale. Në zemër të kësaj gjendje janë mungesat e zinkut dhe vitaminës B6. Siç u diskutua në seksionin e mësipërm, vaji i farës së zezë është një jonosferë shumë efektive e zinkut, ose transportues i zinkut në qeliza. Kjo e bën vajin e farës së zezë një terapi shtesë të mrekullueshme në punën me pirolurinë. Ata me piroluri shpesh kanë nivele më të ulëta të oksitocinës (një nga hormonet tona “për ndjesi të mirë”) dhe oksitocina kërkon zink në mënyrë që të lidhet me receptorët e saj qelizor.

Vaji i farës së zezë dhe sëmundja e mëlçisë yndyrore

Hulumtimet tregojnë se vaji i farës së zezë është gjithashtu një ilaç efektiv kundër mëlçisë yndyrore. Për shkak të lidhjeve të shumta me kormorbiditetet që kontribuojnë në shkallë të lartë të vdekjeve me COVID-19, sëmundja e mëlçisë dhjamore është një kusht i rëndësishëm si për të kontrolluar ashtu edhe për t’u trajtuar drejtpërdrejt te të gjithë njerëzit. Lidhjet me këtë sëmundje, sëmundjet kardiovaskulare dhe diabetin janë kritike për t’u hetuar dhe të gjitha ndikohen pozitivisht me përdorimin e vajit të farës së zezë. Hulumtimet tregojnë vetitë mbrojtëse të mëlçisë dhe veshkave në vajin e farës së zezë. Hulumtimet shtesë tregojnë se vaji i farës së zezë do të ketë gjithashtu efekte në uljen e kolesterolit.

Vaji i farës së zezë dhe Hashimoto

Hashimoto është një sëmundje e tiroides, që shpesh shkakton hipo aktivitet të tiroides dhe një sulm kundër gjëndrës që rezulton në rritje të antitrupave. Prek rreth 1 në 180 njerëz në SHBA, dhe 5 herë më shumë gra se burra. Hashimoto gjithashtu ka lidhje me rregullimin e sheqerit në gjak dhe kushtet infektive.

Një studim i vitit 2016 tregoi rezultate premtuese me përdorimin e vajit të farës së zezë në rregullimin e hormoneve tiroide dhe zgjidhjen e sëmundjes së Hashimotos.

Vaji i farës së zezë dhe Helicobacter pylori

Infeksioni me Helicobacter pylori (H. pylori) është jashtëzakonisht i zakonshëm në mbarë botën dhe një numër i madh sëmundjesh janë shoqëruar me H. pylori, veçanërisht gastriti kronik aktiv, ulçera peptike, kanceri i stomakut dhe limfoma e indit limfoide të lidhur me mukozën e stomakut (MALT). Vetëm duke marrë parasysh ulçerën peptike, të paktën 6,000,000 raste të reja ndodhin çdo vit në mbarë botën kryesisht të lidhura me H pylori. Shfaqjet e adenokarcinomës arrijnë në 899,000 raste të reja në vit, dhe 75% e tyre janë ndoshta të lidhura me infeksionin H pylori.

H pylori është një bakter gram negativ që po bëhet gjithnjë e më rezistent ndaj trajtimit me antibiotikë. Megjithatë, rezultate premtuese janë regjistruar në përgjigje të trajtimit me vajin e farës së zezë. Trajtimet me 1 gr vaj të farës së zezë në ditë siguruan zhdukjen e baktereve në 86% si dhe përmirësimin e simptomave të dispepsisë.

Përdorime të tjera të mundshme dhe burime të vajit të farës së zezë

Siç mund ta shihni, vaji i farës së zezë ka shumë ndikime pozitive terapeutike.

Disa nga përfitimet e tjera shtesë me përdorimin e vajit të farës së zezë përfshijnë:

  • trajtimi i ekzemës dhe psoriasis;
  • trajtimin e kërpudhave;
  • trajtimin e alergjive;
  • mbështetës për tretje

Vaji i farës së zezë mund të përdoret në shumë forma, duke përfshirë kapsulën (më e lehtë, më e përshtatshme), pluhur (mund të përzihet me ushqime të tjera por ka një cilësi të hidhur) dhe vaj të lëngshëm (mund të përdoret si nga brenda ashtu edhe nga jashtë në kushtet e lëkurës).

Leave a Reply