Nyjet limfatike të fryra/ Pse shkaktohen?

0
284

Nyjet limfatike janë gjëndra në formë fasule që ndodhen në të gjithë trupin.

Ato shpesh gjenden në grupe dhe mund të gjenden në qafë, nën sqetull, kofshë ose bust. Kur ato janë të fryra, ju mund t’i ndjeni këto grupime si gunga. Meqenëse janë pjesë e sistemit limfatik, ato luajnë një rol jetik në funksionin e trupit të njeriut.

Cfarë janë nyjet limfatike të fryra?

Nyjet limfatike të fryra janë një tregues që trupi po lufton kundër një infeksioni ose ndonjë lloj sëmundjeje. Lëngu limfatik kalon brenda dhe jashtë këtyre nyjeve për t’u shpërndarë në të gjithë trupin tuaj. Gjatë rrugës, mund të mbledhë lëndë të dëmshme si bakteret ose viruset. Ai gjithashtu përmban qeliza imune që ndihmojnë në luftimin e infeksionit.

Sa herë që ka ënjtje, mund të tregojë infeksion të përkohshëm. Kjo ndodh si rezultat i aktivitetit të qelizave imune. Vendndodhja e ënjtjes mund t’ju drejtojë drejt zonës së prekur.

Madhësia e ënjtjes mund të ndryshojë – mund të jetë e vogël sa një bizele ose e madhe sa qershia. Do ta dini kur keni ënjtje të nyjeve limfatike sepse është e dhimbshme në prekje (ose shkakton dhimbje kur kryeni lëvizje të caktuara).

Simptomat e fryrjes së nyjeve limfatike

Ka disa simptoma që tregojnë se mund të vuani nga nyjet limfatike të fryra. Këtu janë disa nga më të zakonshmet:

  • Butësi në zonën e prekur
  • Dhimbje kur preket
  • Prania e gungave

Këto janë simptomat e tjera që mund të ndryshojnë në varësi të shkakut të ënjtjes:

  • Lodhja
  • Kollitje
  • Rrjedhja e hundës
  • Të dridhura
  • Ethe
  • Dhimbje të fytit
  • Djersitje natën

A mund të shkaktojë artikulacioni temporomandibular TMJ ënjtje të nyjeve limfatike?

Ka shumë shkaqe të mundshme që nyjet limfatike të fryhen. Siç u përmend më lart, mund të jetë një tregues se ka një infeksion. Prandaj, prania e nyjeve limfatike të fryra do të thotë që ju duhet të shikoni probleme të tjera të mundshme shëndetësore ose infeksione në trup – në vend që të jetë gjendja aktuale.

A mund të shkaktojë TMJ ënjtje të nyjeve limfatike?

Kjo është një nga pyetjet më të zakonshme që ka të ngjarë të hasni nëse keni këtë problem të veçantë. Siç rezulton, nyjet limfatike të fryra janë një nga simptomat e TMJ.

Vendndodhja e artikulacionit temporomandibular (TMJ) e bën atë të prirur ndaj komplikimeve të ndryshme. Ky është një nyje komplekse që lëviz si një menteshë. Kërci vepron si një jastëk për nyjet duke thithur gjithashtu goditjet. Sa herë që ai disk gërryhet ose është i pozicionuar keq, ai mund të shkaktojë disa kufizime në lëvizjen e nofullës.

Një çështje tjetër e mundshme që mund të lindë nga TMJ-ja është erozioni i kërcit. Kur kjo ndodh, ajo nuk është më në gjendje t’i sigurojë jastëk bashkimit ndërsa lëviz. Çdo lloj dëmtimi i kyçeve gjithashtu mund të çojë në këtë lloj çrregullimi.

Zakone të tjera të stilit të jetesës mund të komplikojnë më tej funksionin e TMJ, siç është kërcitja e dhëmbëve dhe shtrëngimi i nofullës. Këto zakone mund të krijojnë tension në zonën e nofullës suaj dhe nyjeve përreth. Kur ka tension për një periudhë të gjatë kohore, kjo mund të shkaktojë spazëm në nyjet tuaja. Çdo ndërprerje në funksionin e TMJ-së tuaj mund të rezultojë në ënjtje të nyjeve limfatike. Kur nyjet limfatike janë të fryra, kjo mund të rezultojë në dhimbje në zonën e fytyrës, qafës ose nofullës.

Nëse TMJ nuk është shkaku i ënjtjes së nyjeve limfatike, mund të jetë për shkak të infeksioneve virale ose bakteriale. Një absces i dhëmbit mund të rezultojë kur bakteret hyjnë në pulpën e dhëmbit.

Kjo bën që qelbi të zhvillohet në dhëmbë. Kur nuk trajtohet, infeksioni mund të përhapet në zonën e nofullës dhe kockat e dhëmbëve. Kjo mund të manifestohet me ënjtje të nyjeve limfatike.

Shkaqe të tjera të mundshme të ënjtjes së nyjeve limfatike janë nxjerrja e dhëmbëve, bajamet, shytat, problemet në gjëndrat e pështymës, lupusi dhe artriti reumatoid.

Leave a Reply