A janë problemet e syrit simptomë e leuçemisë

0
101

Leucemia është një grup kanceresh që fillojnë në qelizat që prodhojnë gjak në palcën e eshtrave dhe përhapen shpejt në gjak. Leuçemia mund të shkaktojë simptoma që prekin shumë pjesë të trupit, siç janë sytë.

Vlerësimet se sa e zakonshme është përfshirja e syrit tek njerëzit me leuçemi variojnë gjerësisht nga 9% në 90%. Në raste të rralla, prekja e syrit mund të jetë shenja fillestare e leuçemisë pas diagnozës ose rikthimit.

Disa raste kanë lidhur leuçeminë me uveitin, që është inflamacion i uvea-s. Uvea është shtresa e mesme e syrit që përmban tre komponentë:

Irisi: pjesa me ngjyrë e syrit

Trupi ciliar: një unazë muskujsh prapa irisit që fokuson beben e syrit

Koroidi: një pjesë e syrit e pasur me enë gjaku që lidh retinën me të bardhën e syrit

Ky artikull do të mbulojë se si leuçemia ndikon tek sytë dhe veçanërisht se si lidhet me uveitin.

Si ndikon leucemia tek sytë?

Simptomat e syrit janë komplikime të dokumentuara mirë të leukemisë. Kur ato ndodhin, ato zakonisht ndodhin në të dy sytë.

Simptomat që përfshijnë sytë mund të zhvillohen për shkak të infiltrimit të drejtpërdrejtë të qelizave të leukemisë në indet e syve ose indirekt për shkak të numërimit jonormal të qelizave të gjakut. Infiltrimi i drejtpërdrejtë mund të ndodhë në çdo pjesë të syrit, duke përfshirë uvea-në.

Infiltrimi i drejtpërdrejtë i leuçemisë në uvea mund të imitojë uveitin. Uveiti është inflamacion i uvea-s.

Mund të shkaktojë simptoma që përfshijnë:

vizion i paqartë

dhimbje sysh

sy te kuq

ndjeshmëri ndaj dritës

Është e rrallë që simptomat që përfshijnë sytë të jenë simptomat e para të sëmundjes së re ose të rikthimit. Por ndodh. Për shembull, një rast studimi i vitit 2021 raporton një rast të shkëputjes së retinës si shenjë fillestare e leuçemisë akute limfoblastike në një grua 74-vjeçare.

Rrallë, leuçemia mund të çojë gjithashtu në një hipopion leuçemik. Kjo ndodh kur qelizat e bardha të gjakut grumbullohen në pjesën  e përparme të syrit për shkak të inflamacionit të rëndë. Mjekët shpesh e konsiderojnë këtë një shenjë të hershme të përfshirjes të sistemit nervor qendror.

Si mund ta di nëse uveiti është për shkak të leuçemisë?

Një mjek mund të dyshojë se leucemia ose një kancer tjetër i gjakut është shkaku i uveitit nëse keni marrë më parë një diagnozë të një kanceri gjaku ose keni simptoma të tjera tipike të këtyre sëmundjeve.

Një okulist mund të diagnostikojë uveitin duke kryer një ekzaminim të syrit.

Në një studim të vitit 2019, studiuesit arritën në përfundimin se të gjithë njerëzit me leuçemi duhet të bëjnë një ekzaminim të syve në kohën e diagnozës pasi shumica e njerëzve me përfshirje të syve nuk kanë simptoma.

Një biopsi e palcës së eshtrave mund të konfirmojë një diagnozë të leuçemisë. Një mjek mund të urdhërojë gjithashtu analiza gjaku për të kërkuar shenja të leukemisë, të tilla si numërimi jonormal i qelizave të gjakut.

Cilat janë simptomat e leukemisë?

Leuçemia mund të mos shkaktojë simptoma në fazën e hershme. Kur simptomat zhvillohen, ato shpesh përfshijnë:

 • djersitjet e natës
 • lodhje
 • dobësi
 • humbje peshe e paqëllimshme
 • dhimbje kockash
 • nyjet limfatike të fryra
 • gjakderdhje ose mavijosje e lehtë
 • ethe dhe të dridhura
 • infeksionet e shpeshta

Cili është trajtimi i leucemisë me uveit?

Trajtimi për uveitin varet nga shkaku themelor.

Steroidet në formën e pikave të syve, injeksioneve ose tabletave mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit. Trajtime të tjera përfshijnë:

 • pika midriatike të syrit nëse uveiti prek pjesën e përparme të syrit
 • antibiotikë, antimykotikë ose antiviralë për infeksione
 • imunosupresorët për njerëzit që nuk i përgjigjen terapive më sipër
 • kirurgji për uveit të rëndë ose të përsëritur

Trajtimi aktual për njerëzit me leuçemi me përfshirjen e syve përfshin:

 • kimioterapia dhe trajtimet biologjike
 • rrezatim, ose terapi rrezatimi direkt në sy
 • injeksionet me deksametazon, faktorin e rritjes endoteliale antivaskulare ose metotreksat janë nën studim

Uveiti mund të ketë shumë shkaqe të ndryshme. Nëse vëreni ndonjë simptomë të mundshme të uveitit, të tilla si shikimi i turbullt, lundrimi ose dhimbje e pashpjegueshme e syve, është e rëndësishme të merrni kujdes mjekësor për një diagnozë të duhur.

Leave a Reply