Ushqimet që ju bëjnë të ndiheni të stresuar

0
110

Kur konsumoni diçka të ëmbël, besohet se mund t’ju bëjë të ndiheni të lumtur. Por në fakt këto ushqime rrisin nivelin e stresit dhe pakënaqësia vjen në planin afatgjatë. Shembuj të ushqimeve me indeks të lartë glicemik janë ëmbëlsirat me shërbet, buka e bardhë, biskota të bëra me miell të bardhë apo ëmbëlsira të llojeve të tjera.

Ushqime me sheqer dhe miell të bardhë: Të gjitha ushqimet me indeks të lartë glicemik përfshihen në këtë grup. Disa ushqime (edhe nëse sasia e sheqerit është e njëjtë) mund të kenë nivele të ndryshme të rritjes së sheqerit në gjak. Ushqimet me një indeks të lartë glicemik mund të rrisin dhe ulin sheqerin në gjak papritmas. Si rezultat, trupi përjeton stres.

Këto ushqime janë stresuese!  Lajme

Qumështi: Qumështi dhe produktet e tij mund të shkaktojnë probleme të ndryshme tek disa individë. Kjo gjendje quhet intolerancë. Nëse keni probleme të zorrëve, diarre, fryrje barku, urth, kjo mund të nënkuptojë që mund të keni intolerancë ndaj qumështit.

Megjithëse nuk mund të thuhet se qumështi zvogëlon drejtpërdrejt serotoninën, i cili është hormoni i lumturisë, ai mund të llogaritet në mesin e ushqimeve që ndonjëherë ju bëjnë të palumtur për shkak të shqetësimit që i jep trupit.

Këto ushqime janë stresuese! Lajme

Kafe: Kur konsumi i kafesë rritet në më shumë se 3 filxhanë në ditë, shihen efekte të ndryshme negative. Për shembull, mund të shkaktojë rritjen e kolesterolit. Sidoqoftë, kur konsumohet sasia e duhur e kafesë, dihet që ajo mbështet si rezistencën ndaj insulinës ashtu edhe kolesterolin.

Kur konsumohet me tepricë, rrit nivelet e kortizolit. Kjo shkakton stres pasi ndikon në insulinë. Përveç kësaj, ajo shkakton një rritje të shkallës së stresit në trup pasi mund të shkaktojë situata të tilla si takikardia.

Këto ushqime janë stresuese! Lajme

Proteinat: Kur sasitë e proteinave teprohen ose kur konsumohet mishi i kuq i tepërt, ai e vë trupin nën stres shëndetësor, dhe triptofani kalon barrierën gjak-tru dhe konkurron me proteina të tjera. Prandaj, prodhimi i hormoneve që duhet të prodhohen zvogëlohet. Si rezultat, konsumimi i tepërt i proteinave shkakton pakënaqësi duke stresuar trupin. /abcnews.al

Këto ushqime janë stresuese! Lajme

Leave a Reply