Kanceri anal/ Cilat janë shenjat që shfaq?

0
270

Një çarje anale është një gjendje shumë e zakonshme dhe zakonisht nuk është shkak për shqetësim. Kanceri anal, nga ana tjetër, është i rrallë, por mund të jetë potencialisht kërcënues për jetën, veçanërisht në fazat e mëvonshme.

Si mund ta di nëse kam çarje apo kancer?

Së pari, le të kuptojmë se si të dallojmë fisurat anale nga kanceri anal.

*Shenjat dhe simptomat e fisurave anale

Fisurat anale janë çarje të vogla në indin e hollë që rreshton anusin. Simptomat më të zakonshme të fisurave anale përfshijnë:

dhimbje të forta gjatë lëvizjeve të zorrëve

djegie ose kruajtje pas lëvizjeve të zorrëve që mund të zgjasin disa orë

gjak i kuq i ndezur në letër higjienike ose stol

*Shenjat dhe simptomat e kancerit anal

Kanceri anal është një sëmundje në të cilën qelizat malinje (kancerogjene) formohen në indet e anusit. Më së shpeshti është i lidhur me një infeksion të papillomavirusit njerëzor (HPV). Kanceri anal mund të ketë pak ose aspak simptoma, veçanërisht në fazat e hershme. Por, ndërsa gjendja përparon, mund të filloni të vini re simptomat e mëposhtme:

 • gjak i kuq i ndezur në letër higjienike ose jashtëqitje, që është shpesh shenja e parë e gjendjes
 • djegie ose kruajtje rreth anusit
 • një gungë ose masë pranë anusit
 • dhimbje ose presion në zonën anale
 • jashtëqitje me fije ose ndryshime të tjera në lëvizjet e zorrëve
 • shkarkimin nga anusi
 • mosmbajtjen e zorrëve
 • ënjtje të nyjeve limfatike në zonat anale ose ijë

Ndërsa disa simptoma, si gjakderdhja dhe dhimbja, mund të jenë të pranishme në të dyja kushtet, këto simptoma janë zakonisht më të vazhdueshme kur keni kancer anal.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut të fisurave anale dhe kancerit anal

Le të flasim për shkaqet dhe faktorët e rrezikut të të dy kushteve.

*Shkaqet dhe faktorët e rrezikut të çarjeve anale

Fisurat anale më së shpeshti vijnë nga dëmtimi i rreshtimit të kanalit anal. Kjo mund të ndodhë për shkak të niveleve të larta të presionit gjatë lëvizjeve të zorrëve të shkaktuara shpesh nga kapsllëku ose diarreja.

Shkaqe të tjera të fisurave anale përfshijnë:

Sëmundja inflamatore e zorrëve (IBD)

lindjen e fëmijës

disa sëmundje seksualisht të transmetueshme

*Shkaqet dhe faktorët e rrezikut të kancerit anal

Shkaku i saktë i kancerit anal nuk dihet, por ka disa faktorë rreziku që mund të rrisin shanset për t’u prekur nga kjo gjendje. Këto përfshijnë:

 • Infeksioni HPV
 • sistemi imunitar i dobësuar
 • pirja e duhanit
 • Trajtimi i fisurave anale dhe kancerit anal
 • Mjekët përdorin qasje të ndryshme për të trajtuar fisurat anale dhe kancerin anal.

Trajtimi i fisurave anale

Fisurat anale shpesh mund të trajtohen me ndryshime në stilin e jetës, si rritja e marrjes së fibrave dhe ujit. Zbutësit dhe laksativët e jashtëqitjes mund të ndihmojnë njerëzit me kapsllëk. Nëse keni fisura të vazhdueshme anale, një mjek mund të rekomandojë kirurgji.

Trajtimi i kancerit anal

Trajtimi për kancerin anal varet nga stadi dhe mund të përfshijë një kombinim të:

 • kirurgji
 • terapi me rrezatim
 • kimioterapia
 • imunoterapia

Shpesh është i shërueshëm nëse diagnostikohet dhe trajtohet përpara se të përhapet në organe të tjera.

Leave a Reply